HLUK #3: Bariel & TMA, Vision of 1994, rlung

3.3.2022, 19:00
HLUK je série hudebních večerů zaměřených na experimentální elektroniku z produkce domácích nezávislých labelů. Pravidelnou součástí je diskuze s hosty, letos s fokusem na hudební média a hudební publicistiku v rámci grantové výzvy Umělecká a kulturní kritika financované z Fondů EHP/Norska.
Závěrečný ze tří programů připravovaných v roce 2021/2022 proběhne 3. března v partnerském klubu Bajkazyl Brno. Vstup na akci je zdarma.
 
LIVE- SETY:
 
BARIEL & TMA
Mileniál s láskou k prolínání elektronické hudby s analogovými syntezátory, hudebník a producent Jakub Baierl (Méta Monde, YOGA Kolektiv) se spojí ve své další inkarnaci jménem Bariel s multimediálním programátorem a hudebním mágem Tomášem Martínkem (TMA), který stál také u zrodu pražského komunitního labelu Bad Names. Od jejich společného live setu můžeme očekávat průlet různými náladovými vesmíry – od ambientu s fragmenty nahrávek městského prostředí až k hlubokým, pulzujícím beatům a klubové hudbě vybízející k tanci.
 
RLUNG
Iana Koroleva je elektronická producentka původem z ruského Asbestu, jejíž hudební tvorba vychází především z ambientních subžánrů a minimalismu, nezdráhající se zakomponovat prvky noisu či hutných basů a beatů. Postklubové ozvěny vystupují zpoza atmosférických ploch již na jejím debutu Nontemporary reflektujícím osobní zkušenost s dynamickým světem jihotchajwanské metropole Kaohsiung. Ten vydala u českého labelu Secret press, specializujícího se na „mysl měnící ambient a meditativní drony.” Její poslední deska Seven Stones vyšla u florentských Biodiversità Records. Také na ní čerpá z terénních nahrávek tentokrát pocházejících z Japonska, k němuž se váže koncept celého alba.
 
VISION OF 1994 (dj set)
Záhadná ambientní elektronika skrývající se pod jménem Vision of 1994 tvoří další hudební identitu klatovského producenta a DJe Karla Průchy (dříve Silhouette, Chik). Nápad na projekt přišel u poslechu jednoho tracku z dílny nyní pro něj už domácího labelu Harmless Youth, který ho podnítil k remixu ve stylu devadesátkové jungle music. Jeho styl neustále osciluje mezi zádumčivými, melancholickými tracky, kde hojně využívá terénní nahrávky a deep/acid technem.
Jako DJe ho zajímá vše od IDM, breakbeatu, house music až k experimentální elektronice a field recordings. Už dříve jako Silhouette vydal u labelu Krmelec Recordings album Lost in the Circle a ke konci roku 2021 svou druhou desku Hůrka (label Dolec) inspirovanou nejen zvukovým zkoumáním šumavské krajiny. U Harmless Youth se zapsal EPčkem Every Path Leads Back Home a nahrávkou Concrete Memories (2020), v níž se odrážejí vzpomínky na dětství a dospívání ve snaze uchopit pocity z vyrůstání na panelovém sídlišti.
 
DISKUZE:
Celý večer zahájí od 19:00 diskuze, která se zaměří na téma financování nezávislých (nejen hudebních) médií. Hosty debaty, opět moderované redaktorkami hudební platformy AlterEcho, budou Klotylda Marková za Deník Alarm, Michal Pařízek (Full Moon Magazine) a Zdeněk Neusar (frontman.cz).
 
POŘADATELÉ A FINANČNÍ PODPORA
Partnerský klub BAJKAZYL BRNO je prostorem pro kulturu, městskou cyklistiku a nevšední aktivity různorodých zaměření. Nabízí prostor sdružením, která se chovají eticky a environmentálně, ale především přináší do města kulturu, která není tradičním středním proudem.
Hudební platforma AlterEcho a navazující projekt, jehož součástí je série tří hudebně-diskuzních večerů HLUK, je v roce 2021 financována z 80 % celkového rozpočtu grantem Islandu, Lichtenštejnska a Norska (výše dotace 480 000 Kč). Projekt byl z důvodu pandemických opatření prodloužen do 31.března 2022.
Za další podporu děkujeme Ministerstvu kultury ČR a Nadaci Český hudební fond. Na uspořádání hudebně-diskusní série HLUK poskytla příspěvek také Nadace Život umělce, která umožnila vznik akce a realizaci první edice v prosinci 2019.