Kleopatra

24.2.2018, 14:00

Kleopatra – jeden z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších českých muzikálů s hudbou Michala Davida, na který se můžete těšit od února 2018 v brněnském Bobycentru v počtu 20. představení.

48 let před Kristem se Caesar stává nejmocnějším mužem Říma a s vojsky vstupuje do Alexandrie, kde v té době vládne teprve 14-ti letý Ptolemaios. Ten má dvě sestry – Arsinoé a Kleopatru, která chápe, že mít moc znamená život. Vše vsadí na Caesara, před něhož se nechá tajně dopravit v drahocenném koberci. Caesar v ní nachází zalíbení pro její krásu, duchaplnost a výřečnost. Ohrožený Ptolemaios napadne Římany a je poražen, Caesar se zamilovává do Kleopatry, která dosedla na egyptský trůn a podporuje ji v politice. Kleopatra porodí Caeasarovi syna Caesarióna a všichni odjíždějí do Říma, který sice není Kleopatře nakloněn, ale ta si jej svým královským vystupováním a bohatstvím získává na svou stranu. Na návrh Marca Antonia má Caesar převzít korunu římských králů, ale ten ji odmítá, čímž zadává příčinu ke vzniku spiknutí. I když Kleopatra Caesara varuje, ten odchází do senátu, kde ho spiklenci v čele s Brutem – adoptivním synem Caesarovým – zabíjejí. Kleopatra s Caesariónem kvapně opouští Řím.
Řím je zmítán nepokoji a druhý adoptivní Caesarův syn Octavius uzavírá s Marcem Antoniem dohodu o spoluvládě. Octavius nakonec vítězí nad Caesarovými vrahy, ale již nemá peníze pro vojsko. Žádá o pomoc v Egyptě Kleopatru – ta je mu poskytnuta a Marcus Antonius zůstává v Egyptě. To se nelíbí Octaviovi a tak při krátkém návratu ožení Marca Antonia se svou sestrou Octavií. To se pochopitelně nelíbí Kleopatře, a tak po návratu do Egypta – aby odčinil tuto potupu Kleopatry, uzavírá sňatek s Kleopatrou a jejího syna prohlašuje budoucím králem Egypta…

Hudba: Michal DAVID
Námět, scénář, libreto: Zdeněk BOROVEC, Lucie STROPNICKÁ, Lou Fanánek HAGEN
Režie: Filip RENČ