Barbara Maria Willi uvádí... XIX. ročník cyklu koncertů staré hudby

9.3.2022, 19:30

Přijďte si poslechnout špičkové komorní koncerty staré hudby, které osobně uvádí dramaturgyně prof. Barbara Maria Willi, Ph.D - inovativní a ceněná interpretka, uznávaná muzikoložka a profesorka HF JAMU.

Program na rok 2022:

7. únor
Tomáš Šelc /baryton
Barbara Maria Willi / kladívkový klavír
Nevánoční ryba s Schubertem

Jakub Jan Ryba nenapsal jen proslulou vánoční mši. Jako zapálený patriot skládal písně na české texty, což bylo v jeho době velmi odvážné. Jeho Dvanáct českých písní (Zwölf böhmische Lieder) zazní v brněnské premiéře v kontextu písní Franze Schuberta s podobnými tématy: nedostatek víry, dětské radosti a slasti i strasti partnerství…
J. J. Ryba, F. Schubert

 

9. březen
Menelaos Dimitris Kountouras /zobcová flétna & traverso
Barbara Maria Willi / cembalo
Monologos

Řecký flétnový virtuos školený na proslulých akademiích v Utrechtu, Miláně, Vídni, Trossingenu a v Aténách, jemuž dokonalé basso continuo obstará sama patronka a dramaturgyně našeho cyklu, nabídne posluchačům barokní výlet po Francii a Anglii ozvláštněný antickými motivy. Je tu snad někdo, kdo se by se nepřidal?
G. de Machaut, G. F. Händel, J.-M. Hotteterre

 

7. duben
Palisander
Elspeth Robertson, Lydia Gosnell, Miriam Nerval, Caoimhe de Paor / flétny
Musica = matematika + magie

Britský flétnový soubor přináší do Brna svůj zbrusu nový program, v němž nás seznámí s magií hudby. Magie v historickém kontextu znamenala víru v soulad mezi čísly a jevy reálného světa. Johannes Kepler na pražském dvoře Rudolfa II. dokázal, že dráhy planet mají mezi sebou stejné proporce jako hudební intervaly. Hudba, pohyb a matematika jsou v jednotě i ve zbrusu nové Planets Suite, kterou si objednaly šaramantní flétnistky ze souboru Palisander; zazní v ní i největší basová zobcová flétna, která je momentálně na trhu. Uslyšíte i speciální aranžmá hudby houslového virtuosa Tartiniho, který podobně jako mnozí další barokní skladatelé věřil, že cvičením houslové techniky se dají překonat limity těla… lze to však bez přispění ďábla? Obdiv a údiv – to budou predikáty tohoto výjimečného koncertu!
G. Tartini, J. S. Bach, H. von Bingen

 

6. říjen
Pavel Černý / varhanní pozitiv
Varhany doma?

Varhany automaticky spojujeme s prostředím chrámu. Pavel Černý je ale odborníkem na hudební literaturu, která vznikala ve střední Evropě a Anglii pro domácí komorní varhany. Lidé totiž milovali flétnové a další varhanní rejstříky natolik, že toužili slýchat jejich zvuk i doma, navíc bez kalkanta, tj. osoby, která (většinou šlapáním) vhání vzduch z měchů do píšťal. Pavel nám předestře široké repertoárové možnosti tohoto přenosného kouzelného nástroje.

Program: G. Frescobaldi, J. J. Froberger, A. Poglietti, F. M. Techelmann, C. Kerll, G. Reutter der Ältere, J. Speth, B. M. Černohorský, G. Muffat ad.



 

10. listopad
Barbara Maria Willi / cembalo
Bohuslava Jelínková-Cavusoglu / soprán
Anežka Levová
/ historické flétny
Piotr Wacławik / viola da gamba
Nové obzory

Mladá generace specialistů na starou hudbu může dnes využívat pionýrské výzkumy svých předchůdců, má globální přístup ke zdrojům a ve svém umění sílí s příjemnou jistotou, že jejich interpretační směr je už obecně uznávaný. V tomto koncertním programu se navíc propojí svět operního zpěvu a svět historické interpretace zosobněný mladými talenty, kteří jsou nejen interpretačními špičkami, ale jsou zároveň činní v badatelské sféře. Piotr Wacławik představí neznámé skladby gambové literatury, Anežka Levová vystřídá zobcové flétny a traverso a Marcela Jelínková šarmantní barvou svého hlasu zabrousí do méně známých titulů historické hudby. Věda a umění si na tomto koncertě podávají ruce…
Vodička, H. G. Jaeschke, J. J. Rösler

 

14. prosinec
Cantoría
Inés Alonso
/ soprán
Oriol Guimera / alt
Jorge Losana / tenor a umělecký vedoucí
Valentín Miralles / bas
Renesanční „fake news“ pro potěchu dneška

Španělské vokální kvarteto je jedním slovem okouzlující. A stejně okouzlující je i jejich program. Soubor se během pandemie rozhodl hledat paralely mezi historickými situacemi a současným stavem společnosti. Vtipným způsobem se dozvíme, co byly fake news španělské renesance a jak můžeme se stejným fenoménem zacházet dnes. Pěvci navíc užívají svůj šarm v lehce scénickém podání vybraných hudebních příběhů. Dokonalé naladění na adventní atmosféru plnou příjemného očekávání!

Koncertu udělil svou záštitu J. E. Alberto Moreno Humet, velvyslanec Španělského království v České republice.