Elán

20.10.2018, 20:00

ELÁN 50 LET TOUR 2018

V tuzemsku se snad nenajde člověk, který by neznal alespoň jeden její hit. Skladby jako Zaľúbil sa chlapecKaskadérVoda, čo ma drží nad vodou nebo Kráľovná bielych tenisiek takřka zlidověly.

Řeč je o legendární kapele Elán.

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala čtrnáct studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala neuvěřitelných 25 platinových desek. Koncert Elánu na Letné si nenechalo ujít na 80 tisíc fanoušků, Slováci zároveň v roce 2007 vyprodali i slavnou Carnegie Hall v New Yorku. Pilířem kapely jsou Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Jano Baláž (zpěv, kytara) a Vašo Patejdl (klávesy, zpěv), kteří společně skládají písně. V současnosti s nimi skupinu Elán tvoří Peter Farnbauer (kytara, zpěv), L’ubo Horňák (klávesy), Števo Bugala (bicí), Richard Šimurka (saxofon), Martin Haas (pozoun) a Samuel Šimek (trubka).

 

JOŽO RÁŽ PO O2 ARÉNE UKONČÍ KARIÉRU. ZVYŠOK ELÁNU RIEŠI, ČO ĎALEJ.

Veľkolepé oslavy 50. rokov kapely Elán a jej halové turné, bude mať zrejme pre mnoho fanúšikov aj rozlúčkovú atmosféru. Frontman kapely Jožo Ráž sa totiž rozhodol, že po poslednom koncerte výpravnej šnúry v pražskej O2 aréne 20. decembra 2018, skupinu opustí.

Poslednou možnosťou vidieť kapelu na turné bude v rámci koncertnej šnúry Elán 50 na jeseň 2018. Naplánované koncerty v Ostrave, Hradci Králové, Brne, Bratislave, Zvolene, Košiciach, Ústí nad Labem alebo Prahe sa predávajú tak rýchlo, že sa kapela rozhodla pridať ďalšie dve mestá – Trenčín a Žilinu, a jedná sa aj o možnom open air v rámci turné.