Festival Ibérica - Galakoncert Ibérica

28.6.2019, 19:00

Cristina Aguilera

Láska a smutek, srdce naplněná touhou i ta zlomená. Flamenco je ryzí emoce a tanečnice Cristina Aguilera ji dokáže zprostředkovat se strhující vášní.

Granadská tanečnice Cristina Aguilera reprezentuje v dnešním vystoupení nejmladší flamenkovou generaci, a o tom, že úspěšně, svědčí například první cena v soutěži mladých flamenkových umělců Desencaja v roce 2015, či její pozice flamenkové primabaleríny v prestižním ansámblu Ballet Flamenco de Granada. Mezi jejími učiteli se o objevuje plejáda slavných jmen: Farruquito, Antonio Canales, Marco Flores, Eva la Yerbabuena, Patricia Guerrero, Olga Pericet a mnoho dalších. Její první samostatný taneční projekt Encrucijada jí v roce 2015 zajistil přijetí do prestižního cyklu flamenkových eventů Flamenco přichází z jihu, (Flamenco viene del Sur), kde vystupovala mimo jiné po boku legendární tanečnice Fuensanty La Monety.

 

 

 

Diego Guerrero kvartet: flamenco bez předsudků

 

Fenomenální španělský kytarista, skladatel, zpěvák a aranžér Diego Guerrero spolu se svými spoluhráči představí v České republice v rámci festivalu Ibérica „flamenco bez předsudků“. Guerrero studoval hudební kompozici a orchestrální hudbu na konzervatořích v Córdobě, Granadě a Seville, při studiu se však plně věnoval i flamenku, jehož hranice ve své skladatelské i aranžérské činnosti dále posouvá směrem k ostatním hudebním žánrům. Průlom v tvorbě Diega Guerrera představuje rok 2009, kdy se přesunul z rodné Andalusie do Madridu, kde se zanedlouho vyprofiloval v jednoho z nejlepších jazzových a flamenkových hudebníků současnosti. Roku 2013 vydal své debutové album Vengo Caminando, které bylo nominováno na cenu Latin Grammy Awards v kategorii „nejlepší flamenkové album roku“. V jeho kvartetu hrají další přední muzikanti flamenkové scény – perkusionista Nasrine Rahmani, klávesista José María Pedraza a basista Pablo Báez.