Mark Lanegan Band (USA)

9.11.2017, 19:30

Jeden z nejlepších chrapláků na světě vyjíždí na tour k nové desce Gargoyle.

Ohromil Kurta Cobaina i Queens Of The Stone Age. A nyní vydává svou 10. sólovou desku Gargoyle
V nových skladbách obohacuje temnou kombinaci rocku a blues o krautrock, elektroniku a syntezátory. Poznáme ho tak v nových hudebních polohách, ve kterých dominuje výrazná basová linka a občas až taneční kontury. Temný oblak ale neztrácí, vypovídá se z vnitřních démonů a zároveň nešetří černým humorem. A především si stále udržuje nekompromisní a uhrančivý projev

 

Mark Lanegan 
Americký písničkář má za sebou téměř vše, čeho lze na hudební scéně dosáhnout a co lze na rockové scéně zažít. Mark Lanegan začal svou hudební cestu na konci 80. let s Kurtem Cobainem v garážové blues grunge kapele The Jury. Po vzniku společného songu Where Did You Sleep Last Night, který pak provázel Cobaina i Lanegana po celou dobu jejich hudebního života, se Lanegan vydal na sólovou dráhu. 

 

 Kromě sólových desek Lanegan svým hutným barytonem a rázným přístupem k rytmice přispěl do řady kolektivních projektů. Objevil se na více jak 50 albech svých kolegů a má za sebou bezpočet hudebních spoluprací. V raných 90. letech byl členem grungeové skupinu Screaming Trees, se kterou vydali dohromady sedm alb. V roce 2000 se Screaming Trees rozešli a Lanegan zakotvil jako stálý člen v kapele Queens of the Stone Age. Mimo to působil v Gutter Twins, se kterou si vyzkoušel live turné v hlasité elektrické a tišší akustické podobě. Na několika koncertech doprovázel Nicka Cavea, spolupracoval s Mobym a Isobelle Campbell ze skupiny Belle & Sebastian.