Sofa Surfers (AT) – 20 Years Tour

4.3.2018, 20:00

SOFA SURFERS slaví 20 let na scéně. Rakouští mistři propojování experimentálního rocku s temnou elektronikou vydali nové album 20, které propojuje minulost s budoucností a prozkoumává nejdivočejší kouty zvukové galaxie. Živou show kapely na Flédě doplní vizuální projekce filmaře Tima Novotnyho.

 

 

Sofa Surfers jsou Markus Kienzl, Wolfgang Frisch, Michael Holzgruber a zpěvák Mani Obeya. V jejich hudbě se snoubí temná elektronika a kytarový rock s trip hopem, dubem, acid-jazzem a dalšími žánry. Nápadné vizuály, tajemné videoklipy či cinematické videoprojekce rakouského dokumentaristy Tima Novotnyho neodmyslitelně dotváří atmosféru jejich živých vystoupení.

Je tomu 20 let, kdy se Sofa Surfers zašili ve studiu, aby zpracovali vlastní vizi temných, filmových groovů pro debutové album Transit, zatímco venkovní svět žasl nad Hale-Boppovou kometou a první úspěšně naklonovanou ovcí Dolly. 20 let od chvíle, kdy Dorfmeisterův downtempový remix Sofa Rockers katapultoval vídeňskou čtveřici do čela playlistů řady významných zahraničních DJs.

 

Místo oslav dali Sofa Surfers dohromady projekt 20, který propojuje minulost kapely s její budoucností. Ke spolupráci vyzvali řadu hudebníků, s nimiž se během minulých let potkávali, a oslovili je mimo jiné s nápadem novým způsobem přezpívat originální charismatické vokály. Výsledkem je album obsahující čtyři předělávky (See The Light, Elusive Scripts, Can I Get A Wittness, River Blues) a šest zcela nových skladeb, které jdou vstříc novým, kapelou dosud nevyzkoušeným směrům a hudebním odnožím. Na albu se tak podíleli Oddateee, Junior Delgado, Dälek & Dev1, Issi Honi, MC Santana & Rox nebo Jeb Loy Nichols. Starší přepracované skladby zní sice jinak, přesto však zůstávají věrné stylu svých tvůrců i novému albu, kterým chce kapela oslovit nové posluchačské publikum. Pro členy kapely zásadní grafická podoba obalu odráží jejich stav a duševní nastavení. Podkladem k ní byla světelná instalace Infinity and Beyond transmediální umělkyně Brigitte Kowanz.