Jana Uriel Kratochvílová & Illuminati.ca

20.9.2018, 20:00

Zpěvačka s nezaměnitelným zjevem, ale především hlasovým projevem, si i díky oblíbeným žánrovým rošádám po léta drží originální hudební rukopis. Aktuální uskupení Illuminati.ca se vyznačuje svébytnou fúzí melodického rocku a hard-coreové estetiky. Kapela přitom nezapomíná ani na starší popové hity Kratochvílové jako „Publikum tvé jsem já“ nebo „V stínu kapradiny“, které představuje v nových aranžích. Živá vystoupení doplňuje taneční dada duo MetaDance, které vizuálně a pohybově ozvláštňuje koncertní zážitek.

SUPPORT: 1flfsoap

 

 

Aktuální nahrávka Ruby Rose Mayhem (2017) vykresluje kapelu Illuminati.ca jako sestavu zkušených hudebníků, kteří se nebojí experimentovat. Kapela hraje ve složení Jiří "George" Hrubeš (kapelník, bicí), Pavel "Thorn" Trnavský (klávesy, perkuse), David "Robert" Pavlík (kytara) a Honza "Poky" Pokorný (baskytara). Skladby, které Kratochvílová nazpívala kompletně v angličtině, se žánrově pestře přelévají mezi hard-rockem a synth-popem. Právě kultivovaný někdy na poměry Kratochvílové až umírněný hlasový projev funguje jako červená nit, která posluchače vede iluminatickou zvukovou krajinou. Na desce se autorsky podílel také Pavel Thorn Trnavský, autor řady dřívějších hitů Kratochvílové. Ten se do kapely vrátil loni po několikaleté pauze.

https://cs-cz.facebook.com/jana.kratochvilova.5015/
www.illuminatica.cz
https://www.youtube.com/channel/UCVJQ8DiAu6hL753iBFhEfIg
www.bandzone.cz/illuminatica

 

Textařka a zpěvačka Jana "Uriel" Kratochvílová začínala svou kariéru v 80. Její tvorba tehdy patřila k nezajímavějším úkazům provinční pop-rockové scény. Kratochvílová byla od samého počátku osobností výstředního zjevu, což nevyhovovalo tehdejšímu komunistickému režimu. Zpěvačce, která si fanoušky získávala svým charakteristickým hlasem, nebylo po výjezdu na zahraniční vystoupení umožněno se vrátit do Československa. To vyústilo v její emigraci do Anglie, kde dlouhá léta žila, vystupovala a tvořila. Po pádu režimu se Kratochvílová začala vracet do Prahy, kde se usídlila i se svou současnou kapelou Illuminati.ca. Jejím kapelníkem je bubeník Jiří George Hrubeš (Pražský výběr), dlouholetý partner Kratochvílové. Kromě něj v současné sestavě účinkuje také zmíněný Pavel Thorn Trnavský (klávesy, perkuse), kytarista David Pavlík a baskytarista Jan Poky Pokorný.

 

1flfsoap

Urbanizovaný šohaj a brněnský Pražák! Živé bicí, nezaměnitelná kytara a velký podíl improvizace dává dohromady taneční sety, které nemají předem jasný konec. Všechna hudba vzniká teď a tady. V letošním roce odehráli důležité vystoupení v Londýně a na Springbreak festivalu v Poznani. Dravost, melancholie, loopy a syrový sound ukazuje temnou stranu živé elektroniky. Duo, které chce vyhnat z měst zápach electroswingu.