DE STAAT - Bubble Gum Tour

30.10.2019, 20:00

Nová elektrizující show rockových provokatérů DE STAAT!
Nizozemská kapela, která nás v lednu 2017 doslova dostala na kolena, se vrací s albem Bubble Gum. Až nad pódiem zazáří neonový globus, budeš v transu i ty. Nekonečná euforie, dokonalá instrumentální souhra, hymnické skladby a kazatelský zpěv Torre Florima neomylně povedou tvé taneční kroky.

Originální skupina DE STAAT vypustila na začátku letošního roku hudebně velmi hlučnou a textově zneklidňující desku Bubble Gum (2019), kterou v říjnu 2018 ohlásil nekompromisní singl KITTY KITTY. Tento 6 minut a 45 vteřin trvající hudební labyrint protkaný gigantickou bublající basovou linkou je inspirován momentem, kdy se na scéně objevil Trump, vysvětluje zpěvák a kapelník DE STAAT Torre. Je to sbírka slov a vět, které mi během jeho kampaně vytanuly na mysli. Je o tom, jak vznikají různé sociální skupiny a jak dokáží existovat ve svých uzavřených bublinách, dodává.

 

 

Album Bubble Gum svým hypnotizujícím rytmem a častými nástrojovými explozemi navazuje na úspěšnou desku O s megahitem Witch Doctor (téměř 5 miliónů zhlédnutí). Ta v roce 2016 přilákala pozornost kapel jako Muse, s nimiž jeli De Staat velkou část jejich evropského turné nebo The Rolling Stones, kterým předskakovali na jejich amsterdamském koncertě. V ní se kapela, o níž hudební kritici napříč planetou tvrdí, že se nedá zařadit do žádné škatulky, poprvé skutečně našla a její jedinečný zvuk vznikající v kruhovém nahrávacím studiu se stal na první poslech rozpoznatelným.

 

 

Na novince Bubble Gum jejího hlavního autora Torre Florima kromě oranžového baviče (orange entertainer) Trumpa inspirovala i žlutá japonská postavička Picachu ve stejnojmenné skladbě odkazující na techno kulturu 90. let. Na desce najdeme mnoho různých hudebních vlivů, pohrávání si s různými hudebními formami, od folklórních motivů v současné pop music (Fake It Till You Make It), přes tradiční bluesovou muziku a dědictví klasického roku v kytarových sólech (Mona Lisa) až po hledání ideálního hudebního tvaru, který má vyjádřit pocit bojovníka MMA (I'm Out Of Your Mind) nebo stadionovou hymnu fotbalových fanoušků (Me Time). Klidnější výjimkou extrémně výbušné desky tvoří nahrávka Phoenix, která je však také přerušována mrazivým troubením evokujícím poplach nebo Poslední soud.

 

 

De Staat (NL)
De Staat je alternativní rocková skupina z holandského Nijmegenu. Vznikla z projektu jednoho muže Torre Florima(2006), velmi rychle se však rozrostla do současné pětičlenné podoby. Už první deska Wait for Evolution (2009) získala mnoho ocenění včetně nejprestižní nizozemské hudební ceny 3VOOR12 zaměřené na alternativní hudbu za nejlepší album roku. Úspěch prvního alba se opakoval i v případě druhé desky Machinery (2011). Získala cenu rádia 3FM (stanice provozovaná 3VOOR12) za nejlepší alternativní počin, bubeník Tim van Delft se stal nejlepším bubeníkem roku. Na třetím albu I_CON (2013) Florim spolupracoval s legendárním, mnoha Grammy ověnčeným Vancem Powellem, který dokáže mixovat hudbu jako bůh. Přesto všechny nahrávky a celkové hudební vyznění alba zůstalo pevně v rukou Torra. I toto deska si vysloužila pozitivní odezvu u kritiků, když byla oceněna nejstarší nizozemskou hudební cenou Edison za nejlepší rockové album 2014. Za čtvrtou a průlomovou desku O získali De Staat 3FM Award za nejlepší album a podruhé cenu 3voor12 za album roku. Píseň Make The Call, Leave It All se stala písní roku (3voor12).

www.destaat.net
www.facebook.com/destaat
www.instagram.com/destaat
www.youtube.com/DeStaatOfficial