DJ Hell

18.10.2019, 21:00

Legenda německého techna, průkopník electroclashe a pionýr mnoha elektronických žánrů DJ Hell přiveze do Brna svůj nejnovější opus Zukunftsmusic. Ve dvouhodinovém našlapaném setu k němu přidá rekapitulaci historie taneční scény, new wave a punku.

 

 

LINE-UP 

▬ Hlavní scéna ▬
DJ Hell
PSJ
hnát the dj

▬ Malá scéna ▬
TBA

Zukunftsmusic (2017, česky Hudba budoucnosti)
Páté studiové album DJ Hella je velmi osobní nahrávka, hudební ztvárnění napětí mezi světlem a temnotou, nadějí a strachem, rychlostí a pomalostí, dnem a nocí. Německý blíženec Davida Bowieho do ní otiskl svou snahu o pochopení nejistého světa s jeho chaotickou přítomnosti a děsivou budoucností. Jeho hit I Want U, který albu dlouho před vydáním razil cestu, se dočkal řady vynikajících remixů (The Hacker, Marcel Dettmann, Darren Emerson, Terence Fixmer). Track je výsledkem Hellovy spolupráce s kulturní nadací Tom of Finland a poctou gay kultuře, která podle něj neodmyslitelně patří k současnému klubovému životu.

 

 

„Hell v němčině znamená ,jasnýʼ nebo ,světlýʼ a má to pozitivní význam. Myslím, že je to skvělé jméno, které odráží to, co dělám. (...) V elektronické hudbě musíš jít tam, kde ještě nikdo nebyl. DJ musí riskovat a hrát přesně to, co chce on. David Bowie jednou řekl: ,Jako DJ jsi to, co hraješ!ʼ" 
DJ HELL

Padesátiletý průkopník taneční scény DJ Hell je označován za Andy Warhola německého kulturního undergroundu. Začínal u punku, ze kterého v 80. letech přesedlal k new wave a acid housu. V polovině 80. let jej nadchlo electro a hip-hop, pak následovala maximální fascinace elektronickou taneční hudbou. V roce 1996 založil značku International DeeJay Gigolo Records, na níž začal vydávat vlastní styl electroclash. V historii labelu najdeme jména jako Jeff Mills, Miss Kittin & The Hacker, Dopplerefekt, Fisherspooner, Tiga nebo Vitalic. Po roce 2000 Hellova umělecká vize a vydavatelský entusiasmus přilákal do Berlína desítky hudebníků, fotografů, filmařů, výtvarníků a návrhářů, kteří tvoří současnou německou popkulturní scénu.