Hudební festival Znojmo 2018

19.7.2018, 10:00

14. ročník Hudebního festivalu Znojmo stmelí excelentní hudbu, vyhlášená vína a přátelskou atmosféru letního Znojma. Na festival přijede patron festivalu Pavel Šporcl a řada dalších. Nebudou chybět Malí géniové, koncert při svíčkách, matiné v přírodě či varhanní matiné v kostele. Letošním tématem bude Svár duše s tělem. Fyzično se bude potýkat s duchovnem.


Znojemský hudební festival přináší excelentní koncerty špičkových českých i zahraničních umělců, které pořádá na atypických místech historického Znojma i jeho okolí. S hudbou se tak návštěvníci setkávají i v prostorách zámků ve Vranově nad Dyjí, v Jevišovicích či v Uherčicích. Putují za ní společně s umělcem - varhaníkem po okolních kostelích. Slyší ji na znojemském hradě, na nádvoří historických domů, z radniční věže, ale také pod širým nebem v nádherném prostředí Národního parku Podyjí.

Unikátní je vlastní nastudování a uvedení operního, oratorního nebo baletního díla v dobové hudební interpretaci souboru Czech Ensemble Baroque (několikerá nominace vystupujících umělců na prestižní Ceny Thálie).

Osou znojemského festivalu je provázání kvalitní hudby s uznávanými víny místních vinařů. Festival dlouhodobě spolupracuje s předními znalci vín a každoročně připravuje limitovanou edici festivalových vín, jejichž ochutnávky doprovázejí všechny koncerty a doprovodné akce festivalu.

 

PROGRAM V ROCE 2018

Hudební festival Znojmo se koná 12.–29. července 2018 ve Znojmě a okolí. 
Tématem 14. ročníku je Svár duše s tělem podle stejnojmenného oratoria, které letos představíme ve vlastní produkci.

Letošní ročník se nese v duchu hravé Itálie.


Čtvrtek 12. 7. 2018, 19:00 | kostel sv. Michala, Znojmo

EMILIO DE’ CAVALIERI: SVÁR DUŠE S TĚLEM

Stěžejní projekt ve vlastní produkci festivalu představí nejstarší oratorium s komickými a zábavnými prvky ve scénickém provedení. Skladba je hudebně-dramatickým zpracováním oblíbeného středověkého literárního motivu, hádky mezi Tělem a Duší o to, kdo z nich je odpovědný za hříchy, kterých se člověk v životě dopustil. Dílo, které položilo základ barokní opeře vzniklo ze snahy o oživení antického hudebního dramatu.

Pátek 13. 7. 2018, 19:00 | kostel sv. Michala, Znojmo

EMILIO DE’ CAVALIERI: SVÁR DUŠE S TĚLEM

Stěžejní projekt ve vlastní produkci festivalu představí nejstarší oratorium s komickými a zábavnými prvky ve scénickém provedení. Skladba je hudebně-dramatickým zpracováním oblíbeného středověkého literárního motivu, hádky mezi Tělem a Duší o to, kdo z nich je odpovědný za hříchy, kterých se člověk v životě dopustil. Dílo, které položilo základ barokní opeře vzniklo ze snahy o oživení antického hudebního dramatu. 


 Pátek 13. 7. 2018, 20:00 | Horní náměstí, Znojmo

 HUDEBNÍ VEČÍREK PRO ZNOJMO

Město přivítá příchod hudebníků do města večírkem s degustací festivalových vín. Vstup volný

 


Sobota 14. 7. 2018, 19:00 | kostel sv. Michala, Znojmo

EMILIO DE’ CAVALIERI: SVÁR DUŠE S TĚLEM

Stěžejní projekt ve vlastní produkci festivalu představí nejstarší oratorium s komickými a zábavnými prvky ve scénickém provedení. Skladba je hudebně-dramatickým zpracováním oblíbeného středověkého literárního motivu, hádky mezi Tělem a Duší o to, kdo z nich je odpovědný za hříchy, kterých se člověk v životě dopustil. Dílo, které položilo základ barokní opeře vzniklo ze snahy o oživení antického hudebního dramatu. 

 


Pondělí 16. 7. 2018, 20:00 | nádvoří jevišovického zámku, Jevišovice

KONCERT LAUREÁTŮ LETNÍ ŠKOLY BAROKNÍ HUDBY

Vítězové letní interpretační soutěže v Holešově 2017 se již tradičně představí v doprovodu orchestru Czech Ensemble Baroque. Účinkují: Pavla Radostová (soprán), Vojtěch Pelka (kontratenor), Alžběta Chlubnová (zobcová flétna).

 


Úterý 17. 7. 2018, 20:00 | kaple sv. Václava, Znojmo

BAROKNÍ KONCERT PŘI SVÍČKÁCH

Romantický večer při svíčkách v podání Brno Baroque Trio rozsvítí hudbou raně barokních italských autorů intimní prostory kaple sv. Václava. Stylový program, který propojuje hudbu plnou konfliktů, dramatičnosti i vášní, naplňuje myšlenku sváru duše a těla pečlivě zvolenou dramaturgií koncertu. Účinkují: Zdeněk Svozil (housle), Anežka Kavalírová (violoncello), Martin Hroch (cembalo)


Středa 18. 7. 2018, 10:00 | 7 míst hudby v ulicích

HUDBA V ULICÍCH

Celodenní multižánrový happening, který oživí hudbou zákoutí města Znojma. Více jak 100 umělců bude hrát pod širým nebem. Právě hledáme amatérské muzikanty, kteří doplní program v ulicích Znojma.  Přidáte se?

 

Čtvrtek 19. 7. 2018, 19:00 | nádvoří uherčického zámku, Uherčice

KONCERT UHERČICKÉHO ZÁMKU

Netradiční koncert v prostorách uherčického zámku letos představí multižánrový soubor Clarinet Factory, který v loňském roce získal ocenění Classic Praque Awards. Klarinetové kvarteto se publiku představí s programem, který mísí prvky klasické hudby, jazzu, folkloru či ethna se špetkou improvizace a minimalismu. Hudební komunikace, která je souboru vlastní napříč žánry a napříč generacemi, je v jejich podání smyslnou hudbou bez hranic.

 

Pátek 20.7.2018, 17:00 | Znojmo a okolí Vinobusem

SOMMELIERSKÉ MINIMUM

Zážitková vinná degustace pod odborným sommelierským vedením Františka Koudely s projížďkou po vinicích a regionálních vinařstvích na trase Vinobusu. Návštěvníci se během akce blíže seznámí s typickými odrůdami regionu a ochutnají v rámci vstupenky jednotlivé vzorky limitované edice festivalové vinné kolekce, vybrané speciálně pro 14. ročník festivalu předními českými sommeliery.

Pátek 20.7.2018, 21:00 | Dům umění, Znojmo


KOMORNÍ KONCERT PŘI SVÍČKÁCH 

Na oblíbeném komorním koncertě v renesančních prostorách Domu umění se letos představí rakouské interpretky: Andrea Linsbauer (klavír) a Ekaterina Frolova (housle). Pod festivalovým podtitulem svár duše s tělem zazní letos za svitu svíček díla autorů starších slohových období (W. A. Mozart, L. van Beethoven) v kontrastu s díly skladatelů 20. století (F. Kreisler, E. Elgar, A. Piazolla). Koncert se koná ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem. 

 

Sobota 21. 7. 2018, 21:00 | jízdárna Louckého kláštera, Znojmo

PAVEL ŠPORCL MEZI TĚLEM A DUŠÍ

Sólový program patrona festivalu sestavený speciálně pro dramaturgii 14. ročníku Hudebního festivalu Znojmo. Během večera zazní kontrastní díla podtrhující myšlenku sváru duše s tělem, které spojuje technická náročnost skladeb s jejich překrásnou melodičností .

 

Sobota 21. 7. 2018, 15:00 | Sklepení U císaře Zikmunda


TEMATICKÁ DEGUSTACE SVĚTOVÝCH VÍN 

Exkluzivní degustace mimořádných vín z celého světa. Účastníci ochutnají v rámci vstupenky různorodé vinné vzorky, které ve spojení s festivalovým podtitulem Svár duše s tělem a vody s vínem pečlivě vybral a sestavil znalec vína a šéfredaktor časopisu Wine & Degustation Michal Šetka. Program navazuje na Sommelierské minimum 2 z minulých let

Neděle 22. 7. 2018, 19:00 | Sál předků vranovského zámku, Vranov nad Dyjí

 

HOSTINA NA ZÁMKU

Koncert spojený s nezapomenutelným gastronomickým zážitkem vás přivede do úžasných prostor Sálu předků na vranovském zámku. Zažijete snoubení pokrmů s víny pod dohledem zkušeného znalce vína, netradiční menu sestavené vyhlášeným šéfkuchařem a dobový tanec s hudbou ve stylové interpretaci.

Pondělí 23. 7. 2018, 18:00 | nádvoří Jihomoravského muzea, Znojmo

KONCERT MALÝCH GÉNIŮ

Vítězové nejuznávanějších dětských soutěží mladých talentů vystoupí s mimořádnými hudebními výkony.

 

Pondělí 23. 7. 2018, 10:00 

DĚTSKÝ DEN 


Úterý 24. 7. 2018, 19:00 | nádvoří Jihomoravského muzea, Znojmo

PAVEL ŠPORCL TRIO

Mimořádný koncert klavírního tria ve složení Pavla Šporcla (housle), Petra Šporcla (violoncello) a Karla Košárka (klavír), kteří vytvořili pro Hudební festival Znojmo společný projekt na míru festivalové dramaturgii. Vůbec poprvé se patron Hudebního festivalu Znojmo představí na společném festivalovém koncertě v této sestavě. 

Středa 25. 7. 2018, 19:00 | nádvoří Althanského paláce

KONCERT ZNOJEMSKÝCH HUDEBNÍKŮ

Hudební pocta rodáků svému městu v orchestrálním obsazení znojemských hudebníků se sólisty – Markem Filipem (housle), Břeňkem Vybíralem (violoncello) Danou Šťastnou (zpěv) a Terezou Novou (flétna). Na koncertě zazní díla Johanna Sebastiana a Johanna Christiana Bacha, koncert pro altovou flétnu a orchestr Alessandra Scarlatiho, Vivaldiho koncerty pro smyčcový orchestr a cembalo a díla dalších autorů.

 

 

Pátek 27. 7. 2018, 19:00 | nádvoří Louckého kláštera

CIMBÁL, VÍNO ‒ DUŠE, TĚLO

A když bylo před kostelem, hádala sa duša s tělem... Humorně laděný hudební program Cimbálové muziky Antonína Stehlíka a jejích hostů. Akci provází řízená vinná degustace.

 

 

Sobota 28. 7. 2018, 19:00 | sál v konventu Louckého kláštera

(NE)VÁŽNÝ KONCERT

Netradiční vážně nevážný koncert v běžně nepřístupných prostorách národní kulturní památky. Zazní Ensalady Matea Flechy v podání vokálního souboru Czech Ensemble Baroque, doplněný o orchestrální hráče. Koncert obohatí rytmická sekce ve složení Emil Machain a Ester Švábková, kteří ku příležitosti výročí 140 let od založení znojemské keramiky JIKA zahrají na originální sanitární keramiku. Součástí koncertu bude benefiční dražba vín s degustací, jejíž výtěžek půjde na rekonstrukcí jízdárny Louckého kláštera ve Znojmě.

Neděle 29. 7. 2018, 20:00 | jízdárna Louckého kláštera, Znojmo

 

IL GIARDINO ARMONICO: SERPENT & FIRE

Slavnostní závěrečný koncert festivalu v režii proslulého italského ansámblu, který se specializuje na stylovou interpretaci hudby 17. a 18. století. 
 
Neděle 29. 7. 2018, Podyjí - Pod Šobesem, Hnanice

 

KONCERTNÍ PIKNIK V NP PODYJÍ

Hudebně gastronomický zážitek v pod širým nebem v lůně nádherné přírody Národního parku Podyjí. Jazzová pohoda s přáteli a kapelou Melody Boys z Melody Makers nad dobrým vínem a piknikovými košíky chutných dobrot.11:00 | NP 
 
Neděle 29. 7. 2018, 8:30

 

VYCHÁZKA DO NP PODYJÍ