Dooušek a Srnčí a Kočičí

17.3.2022, 19:00
Na společném koncertě kapel „Dooušek" a „Srnčí a kočičí" se první z nich svým brněnským fanouškům představí trochu netypicky, více jazzově, než je jejich známá poetická poloha.
Jazzovou mozaiku doplní druhá kapela s trochu bizarním názvem, která přijíždí ze své lesní zkušebny s ochutnávkou živelného a improvizačního přístupu nejen ke standardům.
Pod názvem Dooušek hraje brněnská kapela, jejímž hlavním výrazovým prostředkem jsou především autorsky zhudebněné básně pocházející z per klasiků i spreje současného streetartisty, která se do básní propadá a oživuje je svými melodiemi, k nimž žánrově využívá prvky folku, latinskoamerické hudby i blues. A hlavu si s tím příliš neláme.
Výtvarnice a zpěvačka Marie Vrbová vypráví tóny svého sametového altu hluboké i všední příběhy, jako by je vykreslovala na plátno. Kapelu dále tvoří autor hudby a kytarista Jirka Vrba a doplňuje flétna a saxofon v podání Radka Přibyla, na kontrabas hraje Pavel Horák a bicí jemně i nejemně metlá Pavel Jaroš.
Marii můžete potkat třeba na třídních schůzkách, učí výtvarnou výchovu na gymnáziu a nerada známkuje, Radek programuje a tvoří umírněné a klidné křídlo kapely, Jirka vymýšlí, jak ještě zlepšit hledání na mapy.cz a neustále něco měří, Pavel basista tvoří originální dětská hřiště a grafické designy... a našeho Pavla bubeníčka je možné vidět za volantem různých busů.
&
Kapela Srnčí a kočičí je amatérské uskupení přátel z malé vsi na Vysočině, které spojila v roce 2017 záliba v hudební improvizaci.
Ať už se jedná o jazz, který je sám na improvizaci založen, nebo o jiný žánr, Srnčí a kočičí vždy projevuje „živočišnou" touhu nenechat notu na notě a vykřesat z námětu pulzující život, a ten přenést z pódia až k srdci posluchačů. Během hraní je těší především vzájemná komunikace a následná reakce, dávat šanci náhodě, s pochopitelným rizikem, že se mohou ocitnout i na velmi „tenkém ledě". Tímto pojetím pak pokaždé vytváří unikátní příběh, který se jako takový, nebude už nikdy opakovat.
O žánr jim vůbec nejde. Jazz hrají, protože ho mají rádi a používají ho jako zdroj inspirace. Nebojí se ani zpracování populárních písní a začínají i s vlastními skladbami.
Základní sestavu tria tvoří Martin Steiner (piano, housle) – Lucie Nezbedová (zpěv, klarinet) – Martin Nezbeda (kontrabas), od prvního vystoupení ji příležitostně doplňoval Tomáš Křišťan (saxofony, klarinet, perkuse), který v roce 2019 vstoupil do kapely. Na konci roku 2019 rozšířila kapelu Anička Mikolajková (bicí, flétny, zpěv).