JazzFestBrno: Billy Cobham’ Crosswind Project (US)

20.3.2019, 19:30

Billy Cobham – bicí, Paul Hanson –fagot, saxofon, Fareed Haque – kytara, Tim Landers – baskytara, Scott Tibbs – klávesy

 

Král fusion, bubeník Billy Cobham, stál u zrodu jazzrocku a v letošním roce, kdy slaví 75. narozeniny, se vrací ke svému albu Crosswinds z roku 1974. S odstupem času a s bohatými životními zkušenostmi se znovu zabývá hudebním materiálem, jehož prostřednictvím se snažil vyjádřit své tehdejší nejniternější pocity. Co by se na první pohled mohlo zdát jako pohodlný návrat do minulosti, se v podání této bubenické legendy stává poutavým hudebním dobrodružstvím.

Billy Cobham byl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let členem další stylotvorné kapely Milese Davise a podílel se mimo jiné na přelomovém jazz-rockovém albu Bitches Brew. O rok později společně s Johnem McLaughlinem založili kultovní kapelu Mahavishnu Orchestra. V něm vedle nich hráli Jan Hammer, Jerry Goodman a Rick Laird. Turbulentní rok 1974 přinesl rozpad původního Mahavishnu Orchestra, ale také album Crosswinds, první z řady nahrávek dokumentujících vlastní tvůrčí cestu Billyho Cobhama.

 

Billy Cobham je přesvědčený, že v životě se všechno děje na správném místě a ve správný okamžik.  Někdy se vše odehraje i uzavře v jediný moment, jindy může být původní myšlenka pouze fragmentem něčeho komplexnějšího, co potřebuje dozrát. Crosswinds odráží Cobhamovo dávné hledání, jehož cíl se zformoval až v současnosti – touha po dosažení klidné mysli a možnosti bez spěchu si vychutnat a zpracovat vizuální zážitky. Aktuální Crosswinds Project tak reflektuje Cobhamovu zralou schopnost zprostředkovat posluchačům zvukovou podobu toho, co kolem sebe vidí.