JazzFestBrno: GoGo Penguin (UK)

5.4.2019, 19:30

Chris Illingworth – klavír, Nick Blacka – kontrabas, Rub Turner – bicí

Proměnlivé lámané beaty a slabost pro hymnické melodie přispívají k nezaměnitelnému zvuku GoGo Penguin, kapely považované za jednu z nejzajímavějších, které se na britské scéně v posledních letech objevily.

Svými melodickými linkami a sofistikovanou harmonií GoGo Penguin připomínají typické klavírní trio vycházející z jazzu a klasiky, rytmy však čerpají spíše z elektronické hudby. Právě tímto setkáním protikladů si kapela vysloužila nálepku post-jazzová. Byť kritici nad samotnou existencí subžánru post-jazz rádi vedou sáhodlouhé diskuze, zároveň se shodují, že akusticko-elektronický zvuk GoGo Penguin je vzrušující a vytváří působivou a emocemi nabitou hudbu. Ta čerpá z opojné kombinace vlivů od umělců jako Brian Eno, John Cage či Squarepusher, ale i z atmosféry deštěm zmáčených šedivých ulic Manchesteru. Znějí v ní prvky rocku a minimalismu, stejně jako trip hopu a další klubové taneční hudby.

„Jestli je tohle „módní boom“, tak zaplaťpámbu za něj. Doslova hmatatelná fascinace hudebními náladami. Přirozená bouřlivá reakce na frenetické pasáže. Mám pocit, že právě tohle sdílení emocí mezi jevištěm a hledištěm je opravdový jazz, ať už nu-, post-, elektronický nebo třeba na flašinet,“ zhodnotil jedno z jejich předchozích vystoupení publicista Tomáš S. Polívka. Pianista Chris Illingworth, kontrabasista Nick Blacka a bubeník Rob Turner zkrátka vytvářejí hudbu pro srdce, hlavu i nohy. To ostatně potvrzuje i jejich poslední album A Humdrum Star vydané u prestižního vydavatelství Blue Note Records.