JazzFestBrno: Štěpánka Balcarová Sextet & Małgorzata Hutek, Theo Croker

16.3.2019, 19:30

Theo Croker „Star Nation People“ (US)

Theo Croker – trubka, Michael King – klávesy, Eric Wheeler – kontrabas, Michael Ode – bicí

Floridský trumpetista Theo Croker už svým debutovým albem The Fundamentals v roce 2006 vyvolal rozruch na jazzové scéně. Nyní už více než dekádu dokazuje, že nepatří mezi hudebníky, kteří zazáří a zhasnou. Právě naopak. Svým zatím posledním albem EscapeVelocity potvrdil statut nové jazzové stálice.

Přes nadějný debut zaznamenal Croker skutečný průlom mezi jazzové osobnosti až díky spolupráci se zpěvačkou DeeDeeBridgewater. Do její kapely nastoupil v roce 2009 a o pět let později mu právě tato proslulá zpěvačka produkovala album Afro Physicist. Crokerova tvorba v sobě zrcadlí také vliv jeho učitele Donalda Byrda a mentora Roye Hargrovea. Kromě nich formoval Crokerův hudební vkus také jeho dědeček „Doc“ Cheatham, trumpetista a držitel Grammy za nejlepší jazzové sólo roku 1997. Není proto divu, že hudba třiatřicetiletého Američana je plná jazzové tradice – vychází ze swingu, bopu a modálního jazzu. Croker do ní však zároveň promítá svou lásku k funku, soulu a hip hopu.

Croker ve své hudbě přináší hluboké poselství o životě a duchovnu. Hlavní sdělení zní ale jasně: Hudba spojuje nás všechny.

 

Štěpánka Balcarová Sextet & Małgorzata Hutek (CZ, PL)

Štěpánka Balcarová – trubka, Małgorzata Hutek – zpěv, Marcel Bárta – saxofony, Nikola Kolodziejczyk – klavír, Jaromír Honzák – kontrabas, Grzegorz Maslowski – bicí, Andrea Šulcová – flétny

Češi a Poláci, poezie a jazz. Tyto ingredience umně namíchala trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová v projektu Life and Hapinnessof Julian Tuwim.

Na stejnojmenné desce zaznívají zhudebněné básně známého polského básníka Juliana Tuwima. Všechny skladby zkomponovala právě Štěpánka Balcarová a vokálního partu se ujala polská zpěvačka Malgorzata Hutek, která českou trumpetistku k nápadu zhudebnit poezii Juliana Tuwima přivedla. Mezinárodní jazzové septeto je složeno z předních hráčů české a polské jazzové scény.

„Julian Tuwim byl jeden z prvních polských básníků, které jsem začala číst a pak jsem se k němu stále častěji vracela. Jeho básně se zdají být zdánlivě prosté a jednoduché, ale v každé z nich je skryta nejedna hluboká myšlenka. Zhudebnění básní byla velmi inspirativní zkušenost a myslím také, že může být moje hudba díky těmto textům přístupnější více posluchačům,“ vysvětluje Balcarová, proč si ke zhudebnění vybrala poezii držitele prestižního státního vyznamenání Akademický vavřín.

Vedle dvou hlavních postav celého projektu, nabídne koncert napůl polskou a napůl českou kapelu, za jejímž vznikem stojí Štěpánčino přání dodat programu propojením skvělých hráčů z obou zemí unikátní atmosféru.