JazzFestBrno: Peter Evans solo, Pavel Zlámal & Divergent Connections Orchestra

17.3.2019, 19:30

Peter Evans solo (US)

Peter Evans – trubky

Trumpetista Peter Evans je úkaz. Jeho schopnost ovládat trubku je stejně neuvěřitelná, jako jeho touha hledat nové cesty v hudbě. Troufne si i na sólový recitál, což je, přiznejme si, skutečná odvaha.

Evans si sice na pomoc přibírá elektroniku, ale prazáklad jeho hudby stojí na fenomenálním zvládnutí nástroje a vášni pro objevování nových zvuků. Sólovou hrou na trubku se zabývá už od roku 2002, ale mezitím stihl založit kapely Peter Evans Ensemble a Being & Becoming a stát se členem kolektivně vedených ansámblů Pulverize the Sound a Rocket Science, ve kterých se setkal s nejvýraznějšími představiteli newyorské experimentální scény. Mezi další jeho nejvýznamnější spolupráce patří ty s Johnem Zornem, Ingrid Laubrock nebo Jimem Blackem. Nejnovější Evansova sólová nahrávka nese přiléhavý titul Lifeblood a repertoár z ní bude tvořit kostru brněnského recitálu. Můžeme se těšit na intenzivní, pronikavou a barevnou hudbu, z jejíhož bohatého přediva se tu a tam noří Evansova vrozená lyričnost.

 

Pavel Zlámal & Divergent Connections Orchestra (CZ, SK)

Pavel Zlámal – klarinet, tenor saxofon, dirigent,Jan Navrátil – kytara, Juraj Valenčík – kontrabas, Martin Konvička – klavír, Jaroslav Šťastný – klávesy, Václav Pálka – bicí, Vladimír Třebický – perkuse, Petr Ptáček – bicí, Anna Neugebauerová – housle, Šimon Pavlík – trombón, Jozef Zimka – trubka, Edgar Mojdl – flétny, teremin, Ivan Koubek – tuba, Radek Zapadlo – alt saxofon, Michal Indrák – syntezátor, Petr Rybíz Toman – zpěv

Divergent Connections Orchestra je dosud nejvelkorysejším z řady autorských projektů Pavla Zlámala, brněnského improvizátora a experimentátora.

Absolvent JAMU přizval v roce 2014 ke spolupráci zkušené hudebníky různých žánrových zaměření, kterým není proti mysli hledání za hranicemi zavedených zvyklostí. Hudební kvality členů orchestru umožňují nejen nekompromisní zvukové experimenty, ale i užívání stylových klišé v překvapivých souvislostech. Systémem neklasických dirigentských gest pak Pavel Zlámal vstupuje do dění a usměrňuje hudební tok. Takto vznikající hudba je dílem přítomného okamžiku a výsledkem vzájemné interakce mezi hudebníky a dirigentem.

Odvaha opustit bezpečí prověřených stylů a forem, balancování na hraně nejistoty, performativní rys produkcí istálepřítomný prvek překvapení nechává vzpomenout na jména jako Frank Zappa, Barry Guy, Walter Thomson, John Zorn, Butch Morris, EvanParker, Sun RaArkestra a další. V červnu 2017 vydal orchestr záznam koncertu jako své debutové CD „Odlet III“ u brněnského vydavatelství Ears&WindRecords.