JazzFestBrno: Koncert posluchačů KJI JAMU (CZ, SK)

25.4.2019, 19:30

Už téměř dekádu fungující Katedra jazzové interpretace Janáčkovy akademie múzických umění se chlubí nejen vynikajícím pedagogickým sborem, ale především talentovanými studenty.

Jazzová interpretace na HF JAMU představuje prvně otevřený obor svého druhu na tuzemské akademii. Jazzové vzdělávání má v Evropě tradici nepříliš dlouhou, avšak procházející nejbouřlivějšími změnami v přístupu. Průkopníkem jazzové edukace u nás je právě brněnská katedra jazzové interpretace JAMU. V rámci republiky nabízí nejširší škálu oborů, konkrétně klavír, kontrabas, bicí nástroje, kytaru, saxofon, trubku a trombon. Své zkušenosti předávají studentům osobnosti české i slovenské jazzové scény, mimo jiné David Dorůžka, Matúš Jakabčic, Lubomír Šrámek, Rostislav Fraš, Jiří Slavík, Jiří Levíček, Marián Ševčík, Jan Jirucha či Juraj Bartoš.

Během už sedmého prezentačního koncertu katedry v rámci festivalu se představí hned několik kapel. Neznalý posluchač by si možná představil anonymní studentský šraml, ale když se podrobně podíváme, kdo v jednotlivých kapelách vystoupí, zjistíme, že jde o vyspělé jazzové soubory často prezentující autorskou hudbu svých členů.