JazzFestBrno: Michal Nejtek Trio feat. Jiří Šimek, Jaromír Honzák Quintet

8.4.2019, 19:30

Michal Nejtek Trio feat. Jiří Šimek (CZ)

Michal Nejtek – klavír, Tomáš Liška – kontrabas, Martin Novák – bicí, Jiří Šimek – kytara

 
 

Klavírista a skladatel Michal Nejtek je hráč i autor se zkušenostmi z mnoha žánrů. Jeho poslední deska „8 for 3 and 4“ je zároveň splněním jeho snu nahrát album v jazzovém triu. Leckdo by si takový sen asi splnil při první příležitosti, Nejtek si na něj troufl až po pětadvaceti letech. Výsledná nahrávka dokazuje, že čekání se vyplatilo.

V Nejtkových skladbách zní vstřícné melodické linky i chytlavě hybné groovy, přesto nic z toho nečpí prvoplánovostí. Expresivní, nadžánrové, harmonicky zajímavé kompozice spolu s Nejtkovou osobitou interpretací a důsledně spolupracujícími spoluhráči jsou hlavní atributy, které těmto skladbám dodávají nadčasovost.

Při výběru spoluhráčů pro svoji jazz-triovou premiéru neponechal protřelý skladatel a pianista nic náhodě. Po jeho bok se tak postaví vynikající kontrabasista Tomáš Liška a jeden z nejžádanějších bubeníků naší scény Martin Novák. Triovou sestavu v některých skladbách obohatí originál mezi kytaristy své generace, Jiří Šimek.

 

Jaromír Honzák Quintet (CZ)

David Dorůžka – kytara, Luboš Soukup – klarinet, tenor saxofon, Vít Křišťan – klavír, klávesy, Martin Novák – bicí, Jaromír Honzák – kontrabas, baskytara

 
 

Kontrabasista Jaromír Honzák získal už pět cen Anděl za nejlepší album v kategorii Jazz&Blues. Toto ocenění si vysloužilo i jeho poslední album Early Music. Honzák ho natočil se svým kvintetema nechal se kromě jiného inspirovat i starou, zejména středověkou hudbou.

Jaromír Honzák spoluzakládal v 80. letech skupinu Naima, hrál s Karlem Růžičkou, Emilem Viklickým nebo Vojtěchem Eckertem a doprovázel řadu zahraničních sólistů. Po absolvování ročního stipendia na Berklee College of Music v roce 1989 se zaměřil na vlastní projekty. Vedle Jaromír Honzák Quintet a Face of the Bass, je členem kapely Čikori Ivy Bittové a skupiny Bratři Ebenové.

Jaromír Honzák Quintet hraje převážně skladby svého kapelníka a zvuk souboru se vyznačuje sdíleným smyslem pro specifický hudební jazyk, soudobý jazz otevřený inspiraci jiných hudebních stylů. Jaromír Honzák o spolupráci v kvintetu říká: „Přínos mých spoluhráčů je neocenitelný, je pro vyznění mých skladeb zcela zásadní a rozhodující. Jejich empatie, invence a kreativita, nemluvě o prosté řemeslné úrovni, jsou obrovské. Je opravdu třeba zdůraznit, že tady vyrostla generace mimořádných muzikantů a já jsem šťastný, že s nimi mohu tvořit.“