JazzFestBrno: Joey Alexander Trio

16.11.2021, 19:30

Synonymum pro hudební talent na devět? Alexander. Pianista Joey Alexander je historicky nejmladším hudebníkem nominovaným na Grammy v jazzové kategorii a i díky svému náctiletému věku se těší pozornosti médií – objevil se na titulních stranách 60 Minutes nebo New York Times. Nejde však o žádné marketingové pozlátko. Meritem jeho úspěchu zůstává hudba samotná.

 

Joey Alexander, vlastním jménem Josiah Alexander Sila, se narodil v roce 2003 v Denpasar na indonéském ostrově Bali. Věnuje se vlastní tvorbě i personalizovaným interpretacím pečlivě vybraných převzatých písní. Jeho nejnovějším počinem je album Warna, kterým debutoval u Verve Records. Alexandrovo mládí může ve srovnání s vyzrálostí jeho projevu mnohé návštěvníky koncertů šokovat, ale jeho hudba především překvapuje sdělností a energií. Člověk má v jeho přítomnosti pocit, že reinkarnace přece musí existovat…

 

V New Yorku se poprvé v pouhých jedenácti letech, kdy vystoupil na každoročním galavečeru v Jazz at Lincoln Center. Jako hosta jej pozval umělecký šéf Lincoln Centra Wynton Marsalis, jenž Alexandera objevil při sledování kanálu YouTube. Alexander překvapil publikum lyrickým ztvárněním Monkovy Round Midnight a dal vzpomenout na jazzovou legendu Herbieho Hancocka, který taktéž jako zázračné dítě ve stejném věku debutoval s Chicago Symphony. Joey od té doby získal tři nominace na cenu Grammy a dvě ze čtyř jeho předchozích alb se umístila na prvním místě v žebříčku Billboard Jazz Albums. Na udělování Grammy v roce 2016 zahrál před televizním vysíláním i během ceremonie. Téhož roku také vystupoval s Waynem Shorterem a Esperanzou Spalding pro prezidenta Obamu a jeho ženu v Bílém domě jako součást celostátně vysílaného speciálu ku příležitosti Mezinárodního dne jazzu. V říjnu 2019 debutoval ve vyprodané Carnegie Hall. Jeho brněnská premiéra v Cabaret des Péchés je tak zároveň výjimečnou příležitostí vychutnat si tento hudební talent z bezprostřední blízkosti v komorním prostředí.