JazzFestBrno: Nikol Bóková Trio, Libor Šmoldas NYC Trio

24.11.2021, 19:30

Nikol Bóková je vzděláním a zaměřením především klasická klavíristka, která ovšem dle vlastních slov propadla zvuku klasického jazzového tria. Česká jazzová diskografie je díky Nikolině jazzovému okouzlení a vydavatelství Animal Music bohatší o desku „Inner Place“. Ta se po zásluze dočkala vysoké pozornosti včetně nominace na cenu Anděl.

 

„Moje přednášky probíhají tak, že chodím na pivo s jazzmany a poslouchám, jak si oni o hudbě povídají, a pak se zapojuji do debat,“ vyznala se před časem v rozhovoru pro Český rozhlas Jazz a autor rozhovoru Milan Tesař k tomu bryskně dodává: „Právě to, že k autorské „jazzové“ tvorbě přistupuje z jiné strany, než jsme u vystudovaných jazzmanů zvyklí, je na Nikolině albu zajímavé.“

Nikol Bóková pravidelně spolupracuje s předními českými orchestrálními tělesy a již v devíti letech poprvé vystoupila jako sólistka s Janáčkovou filharmonií Ostrava, s níž dodnes spolupracuje. Její první ryze autorské album čerpá z jazzu, klasické hudby a minimalismu a částečně i z populární hudby. Její skladby jsou přesně vybroušenými formálně jednoduchými miniaturami, v nichž lze nalézt stopy harmonické a melodické rafinovanosti klasické klavírní literatury a rovněž její klasickou interpretací definovaný způsob hry. Dokonalá technika a dynamika úhozu jsou ve světě jazzového klavíru devizou. Ke spolupráci si přizvala talentované hráče mladé jazzové generace, kontrabasistu Martina Kociána a bubeníka Michała Wierzgońe, kteří dávají svými zkušenostmi a jazzovým přístupem skladbám kapelnice nový rozměr.

Prubířským kamenem každého jazzového kytaristy je hra v triu s kontrabasem a bicími. Právě v tomto formátu se představí na letošním JazzFestu Brno stálice české jazzové scény Libor Šmoldas. Do svého newyorského tria si navíc vybral za parťáky členy absolutní světové jazzové špičky.

 

Posuďte sami: O generaci starší Američané bubeník Adam Nussbaum a kontrabasista Jay Anderson doprovázeli Michaela Breckera, Marii Schneider, Stana Getze, Mika Sterna, Sonnyho Rollinse a mnoho dalších hvězd jazzového světa. Navíc se nevyhýbají ani nabídkám hudebníků jiných žánrů, o čemž svědčí například jejich spolupráce s Frankem Zappou či Tomem Waitsem.

Šmoldasovo NYC Trio není jen dalším případem jednorázové spolupráce evropského muzikanta s americkými hvězdami, kapela koncertuje přes šest let a vydává již své třetí album, které se na brněnském koncertě chystá pokřtít. To první z roku 2015 nazvané Dreamtime bylo natočeno v New Yorku a přineslo kromě intimních verzí jazzových standardů také Beatles, Jamese Taylora či hudbu z filmu Kmotr. V pořadí druhá deska nese název On the Move (2016) a zaujme naopak syrovějším a bluesovějším zvukem plným energie v interpretaci Liborových vlastních kompozic. Současná deska pojmenovaná Dusk přináší jemnější skladby, které posluchače provedou jednotlivými fázemi dne od úsvitu k půlnoci. Na koncertě se můžete těšit na průřez repertoáru obou starších desek okořeněný o materiál z desky nové.