Gregory Porter

4.12.2021, 19:30

Zpěvák Gregory Porter svým hebkým barytonovým hlasem dokáže vyplnit jazzové kluby i ty největší koncertní sály světa. Do Brna přijede v období adventu, aby se vrátil ke svým kořenům – do dob, kdy jako neznámý mladík zpíval v amerických svatostáncích. Jeho koncert v kostele sv. Jakuba slibuje zážitek na celý život. A Gregoryho dvorní hammondkář, brněnský rodák Ondřej Pivec, u toho samozřejmě nemůže chybět.

Gregory Porter nabízí přesně to, co byste od jazzového zpěváka, skladatele, herce a básníka očekávali, navrch se vám přitom dostane ještě příznačného a těžko definovatelného „čehosi navíc“. Sečtělý Porter dokáže v textech přesně zacílit na sociální nálady, zabrousit do vzpomínek na dětství, vracet se ke krušné historii amerických černochů nebo si radostně pohrávat s myšlenkou na společné jamování s legendárními jazzmany a bluesmany, od nichž si vypůjčuje skladby, které následně ojediněle jiskřivým způsobem přezpívává. Vlastní mu jsou ale také milostná témata a písně o lásce věnované ponejvíc jeho manželce. Patří proto k vrcholným okamžikům jeho úchvatných koncertů.

Už řadu let má v Gregoryho kapele nezastupitelné místo český hammondkář Ondřej Pivec. V roce 2010 se na festivalu JazzFestBrno představil poprvé v sólovém projektu, o 11 let později přijíždí na svou rodnou hroudu jako rovnocenný spoluhráč jedné z největších globálních jazzových hvězd – muže, kterého Dee Dee Bridgewater označila jako rozeného vypravěče. Jaké příběhy nám přinese druhá adventní sobota v kostele sv. Jakuba? To je zatím ve hvězdách, ale že to bude stát za to, víme už teď.