Klíč

9.11.2019, 19:00

KLÍČ  ●  koncert folkové legendy ● v kompletní sedmičlenné sestavě

 

Přestože od založení skupiny KLÍČ uplyne v letošním roce již úctyhodných 37 let, dá se s jistotou říci, že tato legendární folková hudební formace s léty nejenže neztratila nic na invenci ani na divácké přízni – ale k tomu všemu ještě mnohé přidala:  během té dlouhé doby totiž umělecky i interpretačně vyzrála k opravdu neobvyklé pódiové jistotě a současně i ke zcela excelentnímu a originálnímu vyznění její „renesančně“ laděné autorské tvorby – a KLÍČ tím pouze potvrzuje, proč už tak dlouhou dobu patří mezi českou – a to nejen folkovou – elitu.

A dlužno dodat, že ve svém specifickém žánru „historizující hudby“ je KLÍČ již velmi dlouho považován za určitý etalon a pro spoustu začínajících muzikantů a kapel se stal – a stále je – velkým hudebním vzorem.

 

Výše uvedená slova pak potvrzuje i nejnovější písňové album, které KLÍČ vydal v loňském roce – a trochu symbolicky ho nazval „V čase zrání...“ – a příznivci skupiny na něm určitě ocení především to, že i nejnovější autorská tvorba kapely navazuje bezesporu na to nejlepší, co posluchači znají z jejích předchozích hudebních alb. Opět zde totiž najdete velmi silné melodie písní spojené s poetickými a neotřele nadčasovými texty, které mnohdy vedou k hlubšímu zamyšlení – a to vše je navíc umocněno jednak pečlivě propracovaným aranžmá jednotlivých skladeb, vysokou interpretační úrovní všech muzikantů, ale navíc i zcela netradičním obalem celého alba, který tvoří malá – velmi nadstandardně provedená – vázaná kniha.

A určitě nikoho nepřekvapí, že mnohé písně z nového alba jsou také součástí aktuálního pódiového repertoáru skupiny KLÍČ.

 

A i když KLÍČ v současné době koncertuje ve své kompletní velké sestavě spíše jen výjimečně, brněnský koncert bude jedním z těch několika, které kapela letos odehraje ve svém tradičním velkém sedmičlenném obsazení.

 

A pouze pro informaci rádi doplňujeme, že v předsálí koncertu budou v prodeji – kromě již zmíněného nového alba  „V čase zrání...“ – i obě předchozí alba skupiny KLÍČ (2CD „Dál plyne čas...“ a live CD „KLÍČ – 30 let“) a současně i obě sólová alba zakládající členky skupiny KLÍČ Pavly Marianové (CD „Nářek“ a také její autorské šansonové album „Radosti, bolesti...“).