Islaja (FIN)

3.10.2018, 19:30

Psychedelická skandinávská něha #NaLeitnerce!

▬ ISLAJA ▬ 

Je v podstatě nemožné zařadit finskou skladatelku Merju Kokkonen, vystupující pod jménem ISLAJA, do jedné žánrové škatulky. Její první tři alba se nesly v duchu toho nejpodivnějšího akustického freak-folku, kde na sebe vršila vzájemně se překrývající finské verše, strohé melodie na akustickou kytaru a rozladěné harmonium. Skladby často balancovaly na pomezí předem připravených kompozic a volné improvizace. S deskou Keraminen Pää (2010) její tvorba začala nabírat popovější nádech, nicméně pořád je zde divností na rozdávaní. S následujcí deskou S U U tento trend pokračuje, navíc pravděpodobně díky autorčině tehdejší berlínské rezidenci je tato deska plná elektroniky a tanečních beatů.

Díky v podstatě nekonečným žánrovým proměnám a kreativnímu využití všch možných žánrů patří Islaja společně s Bjork či Fever Ray k tomu nejlepšímu, co může severský alternativní pop nabídbout. Její poslední album Tarrantulla je precizní nahrávkou, kde zúročuje všechny své polohy. Od divoké freak-folkové improvizace k popu a přes taneční elektroniku zase zpátky k písničkám.

Singl Tactile Material: 
https://youtu.be/G4vgg53f0hA

Deska S U U:
https://islajaislaja.bandcamp.com

▬ Makak ▬ 

One woman projekt cellistky, zpěvačky a producentky Kateřiny Koutné. Dlouholetá experimentátorka brněnské scény se zvukově pohybuje mezi zasněnými elektronickými drony, smyčcovými plochami a subtilními tanečními beaty. Do této zamlžené hudební krajiny nechává Makačka nenásilně vstupovat svůj éterický vokál, který deklamuje přirozeně plynoucí, občas poetické a občas hravé texty.

Debutové EP Stromy
https://makak.bandcamp.com/releases

Makak akusticky
https://www.youtube.com/watch?v=qbErkJS33uc


Klub Leitnerova
3.9. 2018
19:30
150 / 180 Kč