Nevermore & Kosmonaut: Bleděmodré město

7.11.2019, 19:00

Skupina Nevermore & Kosmonaut je formace, které vznikla kolem písničkáře a autora Michala Šimíčka, který vystupuje pod svým internetovým nickem Kosmonaut.  Kosmonaut je dlouholetým členem “Textové dílny u Slávka Janouška”. Texty jsou v češtině a veškerá muzika je autorská. Žánr skupiny je nejlépe definován jako akustický rock.

 

Sestava

Štěpán Axman (baskytara, zpěv)

Pavel Karas (kytary, zpěv)

Vladimír Třebický (bicí)

Michal Kosmonaut Šimíček (zpěv)

Aleš Vosáhlo (kytary, klávesy, zpěv).

V dubnu 2009 vydali Nevermore & Kosmonaut své první oficiální demo CD “V kruzích”. V roce 2012 vydala skupina čtyřpísňové EP. V květnu 2014 vydala skupina první oficiální CD Mezi planetami. V červnu 2018 vydala skupina konceptuální album, věnované městu Brnu, s názvem Bleděmodré město.

 

Bleděmodré město

Album vydané 18.6.2018 inspirované Brnem chce oslovit i ty, kteří Brno neznají, třeba touhou po hledání zdánlivě skrytého.

Na projektu spolupracoval známý hudební producent Lukáš Chromek (Minus 123 minut, Thom Artway, ATMO music) a pomohl k modernímu zvuku desky.

Nápad na kolekci písní inspirovaných Brnem vznikl z touhy začít tvořit nové písničky kapely už s nějakou spojující myšlenkou. Podle slov zpěváka a textaře kapely Michala Kosmonauta Šimíčka ho město vždy fascinovalo a chtěl ho poznat ještě blíž. Většina písní psal přímo v nočních ulicích. “Psal jsem na nástupištích hlavního nádraží, odkud odjížděly za války transporty, chodil si povídat do hospůdek v “ghettu”, plaval v noční řece a se zavřenýma očima jsem s doprovodem hodiny procházel ulicemi, abych mohl zachytit hlas města. Texty se Brna dotýkají v různých souvislostech – od konkrétních míst, historických událostí, brněnských specifik až po čistě soukromý vztah k rodnému domu, který již neexistuje. Bleděmodré město není příběhem města, ale je mozaikou příběhů, které se v něm staly nebo stát mohly.”

Hudbu tvořila kapela společně a do nahrávky jsou doplněny autentické zvuky města. Konceptuální album je odpovědí skupiny na současný trend, kdy se stává zvykem udělat jeden singl s videoklipem a poslouchat písně útržkovitě bez pořadí. Bleděmodré město si musíte nejlépe pustit celé, aby se k vám dostal jeho příběh. Jako odkaz na známou brněnskou pověst o odbíjení zvonů je na desce 11 písní.

Díky tématu se nabízelo spojit hudbu a slova s obrazem. Na fotkách do bookletu kapela spolupracovala s herci legendárního brněnského divadla Husa na provázku. Vznik fotek přibližuje Michal Kosmonaut Šimíček: “Týdny jsem obcházel lokace a skicoval nápady, které vycházejí z textů písní. Opět jsem se ponořil do objevování ukrytých míst města. Fotilo se v bufetu, na Petrově, v pasáži i v obřím zničeném koncertním sále. Fotografie vytvořil David Konečný, dal jim jedinečný styl a zachytil atmosféru pomalu mizejícího Brna.”

Pro rozšíření zážitku a propojení s konkrétními místy jsou v bookletu ke každému textu přidány GPS souřadnice, které vedou na místo vzniku textu zmíněné nebo tam, kde je inscenována fotografie.

Záměrem skupiny bylo, aby deska inspirovala nejen poslechem, ale i v touze přiblížit se městu.

 

Koncert kapely Nevermore & Kosmonaut doplní vernisáž výstavy fotografií z bookletu alba Bleděmodré město.

 

Výstavu je možné navštívit od 7. 11. do 20. 12. 2019, od pondělí do pátku 16-22 hod