Podzimní koncert

23.10.2022, 0:00

 

Franz Schubert: Rosamunda, baletní hudba

Julius Fučík: Země snů, pohádkový valčík, premiéra

Mojmír Bártek (*1942): CtiJáDa, hudební koláž

Charles Gounod: Malá symfonie pro dechy I. Adagio et Allegretto. II. Andante cantabile. III. Scherzo. IV. Finále.

Soubor Komorní dechová harmonie Brno vznikl před 27 lety z řad hráčů dechové sekce Symfonického orchestru železničářů. Jádrem souboru je dechové deceto sestávající z dvojice fléten, hobojů, klarinetů, lesních rohů a fagotů. Díky pracovitosti, kázni, technické zdatnosti a přirozené muzikálnosti všech členů Komorní dechové harmonie Brno se repertoár tělesa utěšeně rozrůstá, roste i úroveň jeho interpretace. Nejcennější devizou souboru však stále zůstává neskrývaná radost z muzicírování, která se přenáší i na posluchače.

Komorní dechovou harmonii Brno řídili významní dirigenti jako Jakub Hrůša či David Mareček. Soubor programově spolupracuje s mladými dirigenty, což je i případ nadaného Filipa Urbana, současného šéfdirigenta KDHB, Joela Hány, nebo Roberta Kružíka, šéfdirigenta Filharmonie Bohuslava Martinů, Zlín.

Rosamunda, princezna kyperská, tak zněl název zpěvohry s premiérou vroce 1823, která se však vídeňskému publiku vůbec nezamlouvala. Dočkala se jen dvou provedení a pak po ní neštěkl ani pes. O propojení mezi jednotlivými částmi divadelního propadáku se postarala úžasná hudba Franze Schuberta, která koncertní pódia už neopustila. Jako ukázku z ní uvádíme baletní hudbu, která skladatele ukazuje z té nejlepší stránky.

Julius Fučík je králem nejen pochodů, ale i valčíků. Doufáme, že vás o tom přesvědčí i premiéra transkripce neprávem opomíjeného číslového valčíku Země snů, který nás zavede do přízračného světa pohádek a bájí.