Docela tiše

21.6.2017, 19:30

Program:

Miloslav Kabeláč - Židovská modlitba

Miloslav Kabeláč - 6 mužských sborů na slova Jiřího Wolkera op. 10

Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič - Symfonie č. 13, op. 113, „Babi Jar“

 Diriguje Gabriela Tardonová
Sólo: Martin Štolba/ Tomáš Krejčí

hraje orchestr Mladých brněnských symfoniků
zpívají sbory: Láska opravdivá, Akademické Pěvecké Sdružení Moravan, Pěvecké sdružení moravských učitelů, Ars Brunensis Chorus

„Často jsem tázal se, avšak odpověď nenašel, kde něha a dobro původ mají, nevím to dosud a musím už jít.“
Gottfried Benn

V dnešní době jsme si na zlo, násilí a cynismus zvykli natolik, že dřívější otázka, která nás trápila: „Proč je tolik zla ve světě?“ je pomalu vystřídána jinou: „Odkud se bere něha a dobro?“

Básně Jevgenie Jevtušenka a hudba 13. symfonie Dmitrie Šostakoviče nám vypráví o výbuchu zla, nenávisti a pýchy Druhé světové války, která dala prostor zrůdnostem holocaustu, genocidě celých národů, vraždění lidí, kteří se vzepřeli tomuto nesmyslnému řádění zloby, ale zároveň ukazuje na obludnější situaci současnosti. Ve jménu udržení své životní úrovně a vlastního pohodlí, ve jménu kariéry, úspěchu, moci, vyšších zisků a více životních možností zavíráme své oči před minulostí i přítomností. Zabydleli jsme se v jistotě naší lhostejnosti k situaci kolem nás a ona je naší berličkou proti strachu ze druhých i ze sebe sama. Parazitujeme na virtuálním životě známých celebrit, kráčíme sebevědomě na očích velkého bratra všeobjímající reklamy a přitom se bojíme vstoupit do příběhu svého vlastního života. Přiznejme si však pravdivě, že někde hluboko v nás se docela tiše ozývá nesmlouvavý hlas neúplatné krásy, který však znovu a znovu umlčujeme, aby nebylo třeba skutečně za něčím jít, o něco usilovat, po něčem toužit.

Nelze žít život pravdivý a odpovědný, vztahy prožívat naplno a bez přetvářky a nezůstat nezraněni, bolest a oběť jsou nedílnou součástí našich životů, o kterých můžeme s jistotou říci jen to, že už nikdy nic nebude jako dřív.

Náš projekt je společným hledáním odvahy vzít život opravdu vážně a nacházením naděje, že naše krásné člověčenství v nás nezemřelo, ale jenom spí a i ve spánku docela tiše zpívá.

Z knih Chci, abys byl (Tomáš Halík), Příběhy z jiného vesmíru (Marek Vácha).