Starobrněnské hudební slavnosti 2019 - Svítání, Štěpán Rak a orchestr Konzervatoře Brno

23.6.2019, 19:30

2. ročník Starobrněnských hudebních slavností 2019 se uskuteční 20.- 23. 6. 2019 v nádherných prostorách starobrněnské baziliky, kde působily světoznámé osobnosti jako Johann Gregor Mendel či Leoš Janáček.

Svítání, pro něž jsou Starobrněnské hudební slavnosti domovskou scénou, je hudební uskupení, jež vzniklo v roce 1997. Prošlo různými stylovými fázemi, získalo nejedno ocenění a vydalo 10 alb. Svítání koncertovalo např. se Štěpánem Rakem, Věrou Martinovou a opakovaně též se Spirituál kvintetem, naposledy v loňském ročníku festivalu. Autorský repertoár vlastních písní a skladeb prezentuje nejen v kapelní podobě, ale také v symfonickém provedení, např. ve spolupráci s orchestrem Konzervatoře Brno, Pardubickou komorní filharmonií či v nedávné době opět s Filharmonií Hradec Králové. Hlavní síla souboru spočívá v propracovaných vícehlasých vokálech a profesionálním hudebním provedení. Na Starobrněnských hudebních slavnostech vystoupí Svítání s hostující harfenistkou, perkusistou a baskytaristou, a také se Symfonickým orchestrem Konzervatoře Brno pod vedením prof. Stanislava Kummera, s nímž provede nové skladby z posledního alba s názvem Setkání s andělem i starší, prověřené písně. Ukázky naleznete na kanálu Svítání na YouTube.
Štěpán Rak je světoznámý klasický kytarista, jenž koncertuje po celém světě a svou precizností, neortodoxním přístupem k hudbě i vlastní autorskou činností oslovuje posluchače všech generací i národností. Více informací oficiálních stránkách Štěpána Raka.
Na závěr se pak všichni účinkující spojí do společné závěrečné písně. Podobná výjimečná hudební setkávání jsou tím, co dodá akci zcela ojedinělý ráz a punc neopakovatelnosti.