Four in Blue / Vaňkovka Fest 2019

12.7.2019, 19:00

Vaňkovka Fest a největší tuzemská jazzová přehlídka JazzFestBrno spojily síly a připravily letní jazzový večer, který potěší příznivce obou festivalů. Poté, co každoročně zdobí pasáž Vaňkovky výstava nejlepších fotografií z JazzFestu Brno, se tak letos premiérově můžeme v areálu Vaňkovky těšit i na ochutnávku toho, čím tento mezinárodní jazzový festival každoročně přiláká tisíce návštěvníků – na originální živou hudbu v podání zručných muzikantů a skladatelů. Premiérový večer by JazzFestBrno zahájí brněnská kapela Four in Blue.
Zemité blues a soul jazz. Kapelník seskupení, vynikající saxofonista Radek Zapadlo (Vilém Spilka Quartet, Cotatcha Orchestra, Ondřej Ruml, Matej Benko ad.) založil kapelu inspirován legendárními nahrávkami „Back At The Chicken Shack“ a „Midnight Special“ skvělého hráče na „hammondky“ Jimmyho Smithe.
Radek Zapadlo hrající v této sestavě na tenor saxofon a alt saxofon se přitom obklopil neméně zkušenými hráči tak, aby obsazení kapely respektovalo původní nahrávky – Kristian Kuruc (vycházející jazzová hvězda z líhně katedry jazzové interpretace JAMU Brno) na bicí, Vladan Ronner (Mulligang, Milan Kašuba Trio ad.) varhany Hammond a Vilém Spilka (Vilém Spilka Quartet, umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno, vedoucí katedry jazzové interpretace JAMU Brno) na kytaru. Repertoáru kapely dominuje zemité blues doplněné neoposlouchanými jazzovými standardy. Kapela zaujme publikum bluesovou pravdivostí a přímým hudebním sdělením.