The Plastic People of the Universe

6.9.2019, 19:00

Rocková kapela, která patřila mezi hlavní protagonisty československého hnutí undergroundu v letech 1968 až 1988 a inspirovala vznik mnoha dalších kapel. To jsou The Plastic People of the Universe. Kdo jiný, než kultovní "Plastici", by měl koncertem v pátek 6. září v 19:00 v Biskupském dvoře nad Kapucínským náměstím odstartovat několikaměsíční připomínky třicet let od takzvané Sametové revoluce v listopadu 1989, které chystá Moravské zemské muzeum. Předkapelou budou brněnští Tibet.

Avantgardní skupina se v 70. a 80. letech ocitala v opozici proti komunistickému režimu a kvůli nekonformnímu vystupování často zažívala perzekuce i věznění. Současnými hlavními tvářemi jsou kapelník, klávesák a zpěvák Josef Janíček, saxofonista, klarinetista a zpěvák Vratislav Brabenec a bubeník Jaroslav Kvasnička. Sestavu doplňuje kytarista David Babka a baskytarista Johnny Judl jr.

Sérií tří výstav si Moravské zemské muzeum do června připomínalo 100 let od osamostatnění Česka a Slovenska od rakousko-uherského mocnářství. Nyní se zaměří na novodobější dějiny, třicet let demokracie a svobody. A to na úvod koncertem skupiny, které se totalitní komunistický režim natolik bál, že se ji mimo jiné pokusil karikovat v propagandistickém televizním seriálu Třicet případů majora Zemana, v díle s názvem Mimikry.

Více o kapele si lze přečíst na jejím oficiálním webu plastic-people.cz, o předkapele na tibetmusic.cz. Předprodej vstupenek je v pokladně Dietrichsteinského paláce či na webu Městského divadla Brno.

Koncertem také symbolicky vyvrcholí celoletní cyklus akcí na letní scéně v Biskupském dvoře MZM, který zahrnoval mimo jiné sérii představení Městského divadla Brno, hostování Divadla Bolka Polívky či 28. Mezinárodní kytarový festival Brno.