Výstava 95 let brněnského rozhlasu

28.9.2019, 10:00
Hlasy Oldřicha Nového, Karla Absolona či Jiřího Mahena padající ze speciální zvukové sprchy – ale také rozhlasový přijímač, který před devadesáti lety vyrobili pracovníci brněnského letiště pro svého ředitele. 
To vše – a ještě mnohem víc – představí od pátku 6. září brněnský rozhlas, který si připomíná 95 let od zahájení pravidelného vysílání.

To začalo 1. září z „radiosalonu“ ve věžičce nad dnešní kanceláří hejtmana v Zemském domě v Brně. Stalo se tak pouze dva roky po britské BBC a rok po pražském Radiojournalu. Právě Oldřich Nový byl u toho – a ještě po letech vzpomínal, jaká to byla součást jeho mládí.

Výročí i další osudy brněnského rozhlasu připomene výstava, která se zájemcům otevře 6. září v Muzeu Brněnska, přesněji v Galerii Celnice v areálu vily Löw-Beer v Drobného ulici.

Na výstavu, pořádanou za podpory Syndikátu novinářů jižní Moravy, zamíří i další unikáty. Třeba ukázka, jak si Jan Skácel, rovněž zaměstnanec rozhlasu, upravoval básně. A pokud budou návštěvníci pozorní, najdou třeba informaci o tom, proč Eva Pilarová díky brněnskému rozhlasu není operní pěvkyní.

Poprvé po letech na výstavě zazní třeba písnička J. Severina ze strážnického festivalu v roce 1948, při níž tehdy zněli živí ptáci. Nebo legendární živá nahrávka z operace lidského srdce v Brně v polovině 50. let. „Nezdá se to, ale rozhlas je současně klenotnicí fotografických záběrů. I z nich jsme některé vybrali,“ dodává hlavní autor výstavy Miloš Šenkýř.

A výstava samozřejmě neopomene současnost – Český rozhlas Brno je nejposlouchanější regionální stanicí veřejnoprávního rozhlasu vůbec. V brněnském studiu vznikají i pořady pro většinu dalších veřejnoprávních stanic a navíc pečuje o mimořádný kulturní odkaz v podobě nahrávek hudby, her, folkloru či zpravodajství.

Výstava bude přístupná do 13. října vždy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. A vstup na ni je volný.