Dance Brno 2021

23.8.2021, 19:00

DANCE BRNO 2021 je taneční festival zaměřený na prezentaci a tvorbu profesionálních baletních souborů českých divadelních domů. Jedinečný projekt představí formou přehlídky na jednom místě během jednoho týdne uměleckou a interpretační úroveň české profesionální baletní scény. Festival Dance Brno počítá s rozsahem programu v počtu 6 představení hostů v budovách Národního divadla Brno – Mahenově a Janáčkově divadle. To znamená představení téměř celé české profesionální baletní scény. Dramaturgie festivalu se zaměřuje především na původní tvorbu, repertoárové progresivní tituly a choreografie významných evropských a světových choreografů s mimořádnou úrovní sólové či ansámblové interpretace.

 

Balet Divadla J. K. Tyla v Plzni

Vyhoďme ho z kola ven
18. 10. 2021 v Mahenově divadle

 

Podle hry Dalea Wassermana Přelet nad kukaččím hnízdem, vzniklé na základě románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven.

Libreto, choreografie a režie: Dustin Klein

Hudba: Simon Lovermann

Zvuky, vokály: Felix von Bredow

Scéna: Dustin Klein

Kostýmy: Louise Flanagan, Dustin Klein

Světelný design: Jakub Sloup

Projekce: Simon Lovermann, Dustin Klein

Román Kena Eltona Keseyho svým obrazem americké společnosti, v níž neústupné konvence vylučují individualitu a projevy osobní vůle, zaujal mladého německého choreografa Dustina Kleina. Podle slavné knižní předlohy, zdramatizované Dalem Wassermanem a zfilmované Milošem Formanem pod názvem Přelet nad kukaččím hnízdem, vytvořil komorní, ovšem energií a rytmem tepající dílo, vykreslující psychologický obraz jednotlivých postav a dotýkající se mravní podstaty románu.

 

Balet Národního divadla v Praze

Forsythe / Clug / McGregor
19. 10. 2021 v Janáčkově divadle

Komponované představení z děl tří významných současných choreografů, uznávaných a talentovaných umělců, inovátorů světového tance, kteří obohatili svět baletu o originální jazyk a nový pohybový slovník.

 

Balet Jihočeského divadla v Českých Budějovicích

Rádio svobodná Bystrouška
20. 10. 2021 v Mahenově divadle

 

Úprava libreta a režie: Petr Zuska, Štěpán Benyovszký

Choreografie: Petr Zuska

Kostýmy: Pavel Knolle

Light design: Daniel Tesař

Hudební režie: Zbyněk Perla

Asistent Choreografa: Béla Kéri Nagy

Inspicient: Michaela Freudenschussová

Zavedeme vás do světa fantazie, kde tanečníci promění slovo v pohyb a kde zapomenete na každodenní realitu. V novém tanečním divadle Petra Zusky a Štěpána Benyovszkého hledá liška Bystrouška opravdové porozumění koloběhu života, ve kterém každý jednou „zhlópne láskou“. Příběh o nezkrotné lišce Rudolfa Těsnohlídka přenese na jeviště balet Jihočeského divadla a nezaměnitelný hlas Karla Högera.

 

Balet Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě

Rossiniho karty
21. 10. 2021 v Janáčkově divadle

 

Choreografie: Juanjo Arqués / Mauro Bigonzetti

Hudba: Alva Noto & Rjúiči Sakamoto, Jóhann Jóhannsson / Gioacchino Rossini

Klavírista: Michal Bárta

Komponovaný baletní večer ROSSINIHO KARTY je nazvaný podle stejnojmenné choreografie Itala Maura Bigonzettiho. V první části večera představíme dílo španělského choreografa Juanja Arquése, jehož choreografie Consequence / Následky je inspirovaná nekonečným vývojem vztahu mezi přírodou a člověkem a vlivy moderních technologií. Lidská síla je zde vyjádřena jediným duetem muže a ženy za živého doprovodu houslí a violoncella na hudbu oscaroveho skladatele Johana Johannsona. Otázka vlivu technologií na člověka zůstávají v závěru díla nezodpovězená. Druhá choreografie večera – Rossiniho karty – je podřízena především hudbě slavného italského skladatele, který si mimo jiné potrpěl na skvělé jídlo a byl výtečným kuchařem. Mauro Bigonzetti před divákem rozvíjí kaleidoskop jednotlivých scén, sled obrazů života, kladených za sebou jakoby bez vzájemné návaznosti. Velkolepá taneční hostina s nádhernou hudbou!

…………………………..

Balet Moravského divadla Olomouc

Giselle
22. 10. 2021 v Mahenově divadle

 

Autor / Hudba: Adolphe Charles Adam

Libreto: Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges a Théophile Gautier v úpravě Michala Štípy

Choreografie: Michal Štípa, Jean Coralli, Jules Perrot, Marius Petipa

Režie: Michal Štípa

Asistent choreografie: Guido Sarno

Hudební nastudování: Petr Šumník

Dirigent: Petr Šumník, Tomáš Hanák

Scéna a kostýmy: Aleš Valášek

Light design: Martin Špetlík

Baletní mistři: Guido Sarno, Jan Fousek

Příběh Giselle vznikl na motivy slovanské pověsti o neprovdaných dívkách, které zemřely před svatbou. Tyto dívky se po smrti promění ve víly a v noci se zjevují osamělým chodcům, které utancují k smrti. Smrt před svatbou a následná proměna ve vílu potká i dívku Giselle, která se zamilovala do Alberta. Čeká Alberta stejný osud jako ostatní pocestné bloudící v noci lesem? Nebo se Giselle podaří ho před smrtí uchránit?

 

Balet Národního divadla Brno

Dáma s kaméliemi
23. 10. 2021 v Janáčkově divadle

 

Choreografie, režie a dramaturgie: Valentina Turcu

Hudba: Franz Schubert

Hudební aranžmá: Andrei Pushkarev

Dirigent a hudební nastudování: Robert Kružík

Scéna: Marko Japelj

Kostýmy: Alan Hranitelj

Světelný design: Aleksandar Čavlek

Uznávaný slovinský inscenační tým pod vedením chorvatské choreografky Valentiny Turcu vytvořil pro Balet Národního divadla Brno původní balet na motivy románu Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi je bezesporu jedním z nejslavnějších milostných příběhů novodobé literatury. Příběh Marguerity a Armanda, krásné kurtizány a mladíka z lepší rodiny, se zprvu odehrává v Paříži ve vyšší společnosti a posléze na venkově, kam oba odjíždí za lepším a novým životem. Jejich hluboký a vášnivý vztah ale netrvá dlouho. Na nátlak Armandova otce Marguerite milého opouští a předstírá, že jej již nemiluje. Vrací se k dřívějšímu způsobu života a osamocena umírá. Armand se domnívá, že jej zradila a teprve po její smrti se dozvídá pravdu o síle její sebeobětující se lásky.