Jesus Christ Superstar

11.6.2017, 19:00

rocková opera

Červen 2017 - uvádíme v anglickém jazyce s titulky!

Současný britský autor Andrew Lloyd Webber, označovaný za „krále muzikálu“, je také jediným světovým autorem, jemuž se na Broadwayi hrály tři muzikály současně. Jeden z těch nejslavnějších, jímž pokračoval v tradici rockových oper, je bezpochyby Jesus Christ Superstar z roku 1971.

Příběh vychází z Nového zákona a zpracovává posledních sedm dní života Ježíše Krista z pohledu toho, kdo jej nakonec zradil – Jidáše Iškariotského. Je postaven na stěžejních momentech Ježíšových posledních dní, jako je příjezd do Jeruzaléma, vyhnání překupníků z chrámu, poslední večeře, Jidášova zrada v Gethsemanské zahradě, stejně jako soud Piláta, Heroda, bičování a následné ukřižování.

Jesus Christ Superstar čekal obrovský úspěch – jen při svém prvním londýnském uvedení se dočkal více než 3350 repríz a dodnes patří k těm nejhranějším Webberovým dílům vedle Fantóma opery, Cats a Evity. Na základě dohody o koprodukci s německou agenturou, která nám umožnila získat autorská práva i pro následné uvádění této inscenace v našem divadle v Brně, byla vytvořena nejprve zájezdová verze legendárního muzikálu. Inscenace byla nazkoušena v originální jazykové verzi a v hlavních rolích vystoupilo v prvních představeních hned několik zahraničních interpretů. V průběhu dalšího uvádění však postupně všechny role převzali brněnští herci, z nich především Ján Jackuliak zaujal svým jedinečným výkonem v roli Jidáše, dle řady zahraničních kritiků jako jeden z nejlepších v této roli. Inscenace byla uvedena ve Španělsku, Portugalsku, Německu, Rakousku a Holandsku. Kritici i diváci vysoce hodnotili čistotu celkového tvaru, interpretační výkony a ocenění „Sukces měsíce“ v Divadelních novinách bylo našemu divadlu uděleno po pouhých dvou generálních zkouškách v Brně.