Jarní koncert MdB s Hradišťanem

15.4.2018, 19:00

Stejně jako v loňském roce pro vás také letos na jaře připravujeme jedinečnou hudební událost. Ve dvou večerech se na jevišti Hudební scény propojí hudba skladatele Zdenka Merty a lídra legendárního souboru Hradišťan Jiřího Pavlici. Tóny monumentálního orchestru Městského divadla, klavírního virtuosa Martina Kasíka i seskupení Hradišťan definitivně zaženou zimní nečas a přivítají jaro v jeho plné a svěží síle.

Skladba Moraviana Zdenka Merty pro klavír a orchestr je symfonickou variací na proslulou archetypální moravskou lidovou píseň Vandrovali hudci. Kompozice pracuje s folkovými motivy i kompozičními metodami dvacátého století. Má charakter novodobé pocty moravským kulturním tradicím a pohybuje se na pomezí klasického klavírního koncertu a crossoveru. Zároveň je virtuózním představením sólisty – v tomto případě mimořádného pianisty Martina Kasíka, vítěze prestižní soutěže Young Concert Artists New York, který patří k nejvýraznějším osobnostem současné české hudební scény. Kritika i veřejnost oceňuje jeho tvořivý, poetický přístup, díky němuž dokáže zachytit náladu okamžiku i mimořádnou bohatost a proměnlivost nálad.

Druhou skladbou, která zazní, bude suita Chvění Jiřího Pavlici, jenž komentuje vznik jednoho z nejdůležitějších projektů ve své tvorbě takto: „Stavěním mostů mezi zdánlivě nespojitelným se zabývám snad celou svou hudební kariéru. Projekt Chvění je tedy logickým pokračováním tohoto směřování. Vymyslel jsem si tuto suitu dialogů, do které jsem záměrně zařadil představitele navzájem sobě vzdálených hudebních projevů, abych dokázal, že i oni se umějí domluvit.“ Jedenáct skladeb rozdělil do čtyř nosných částí (Dialog BásnickýDialog s minulostíDialog etnickýDialog s nadějí), přičemž texty tvoří básně Jana Skácela, Vladimíra Holana, Jiřího Brabce, altajské lidové texty, staroslověnský text z r. 868 a staročeský text ze 14. století (Dalimilova kronika). 

Rozhodně si tento hudební svátek nenechejte ujít!