Koncert ke 100. narozeninám L. Bernsteina

25.9.2018, 19:00

 

Výtečný klavírista, skladatel, dirigent a pedagog, jedna z nejvýraznějších osobností hudby 20. století, autor legendární West Side Story... Leonard Bernstein by 25. srpna letošního roku oslavil své sté narozeniny. A právě při této příležitosti rozezní v září Hudební scénu tóny jeho nádherných skladeb. Protože jak jinak vzdát poctu velkému skladateli než hudbou?

Koncert bude mít dvě části: v té první uslyšíte brilantní skladbu "Slava! " s podtitulem "politická předehra pro orchestr". Tento kus napsal Bernstein pro inaugurační koncert svého přítele Mstislava Rostropoviče (odtud název Slava - familiérní verze jména Mstislav) u National Symphony Orchestra. Jedná se o vtipnou hudební kompozici na našich pódiích téměř neuváděnou. Poté zazní skladba Zdenka Merty Century Dance, kompozice pro pět různých trubek a orchestr. Jednotlivé díly skladby reprezentují onen poeticky krutě ambivalentní věk (ve kterém většina z nás žila) – lyrický walz a divočejší tango jsou dva výrazné evropské tance, boogie je předchůdce amerického rock’n rollu a blues obsahuje archetypální vnitřní pocit, bez kterého by celá populární hudba dnes vypadala úplně jinak. Take five je pak vsuvkou, podivuhodným artovým jazzem, který je sám o sobě crossoverem. Skladbu nazkouší s orchestrem MdB Ondřej Jurčeka, první trumpetista ve Filharmonii Brno, který patří k absolutní české špičce.

Druhá část koncertu pak bude patřit muzikálu West Side Story, který je Bernsteinovým dílem nejslavnějším. Připomeneme jej mírně zkrácenou verzí koncertního představení Jazz Side Story v režii Petra Gazdíka, dílo čišící nápady a energií.

Bernsteinovo dvacáté století nakoukne i k nám, do nového milénia. Soubor MdB s několika hosty je ve výborné formě a kromě toho – ten příběh a ta muzika! Máme se na co těšit!