Jane Eyrová

30.3.2023, 19:00

muzikál podle proslulého románu, česká premiéra

Charlotte Brontëová (1816–1855), představitelka klasické anglické literatury, se narodila v rodině vikáře a většinu života strávila v yorkshirském Haworthu. Jako třetí z pěti sester musela sledovat, jak jí postupně všichni sourozenci (včetně jednoho bratra) zemřeli na tuberkulózu. Po smrti sourozenců zůstala nějakou dobu sama s otcem, poté se ale odstěhovala do Londýna, kde si v lepší společnosti chtěla užívat úspěchu, který jí přinesl román Jana Eyrová. V roce 1854 se vdala, ale rok na to zemřela, pravděpodobně těhotná, na jednu z v té době řádících nemocí – tyfus či tuberkulózu.  

Ve svém nejslavnějším románu z roku 1847 popsala své zážitky nejen z dívčí školy v Cowan Bridge. Příběh Jany Eyrové, osiřelé dívky, která se ke svému štěstí musela probojovat životem plným strastí a hrůzyplných událostí, oslňuje čtenáře od prvopočátku. Není divu, že se dočkal mnoha televizních, filmových a konečně i divadelních zpracování. I muzikálová verze vypráví romantický příběh lásky mezi Janou a Edwardem Rochesterem spolu se všemi, místy až hororovými liniemi známého příběhu. Dospívající Janě zemře nejbližší přítelkyně Helena, od které se ovšem naučí, že nejhorším nespravedlnostem lze čelit odpuštěním, a díky tomuto mottu se nakonec dočká zaslouženého štěstí.

Muzikál měl světovou premiéru v roce 1996 v Kanadě, na Broadway se dostal o čtyři roky později, získal pět nominací na cenu Tony a zaznamenal přes dvě stě repríz. Autorem hudby a písňových textů je zkušený americký skladatel Paul Gordon a libreto napsal anglický dramatik a režisér John Caird, který má na svém kontě mimo jiné i cenu Tony za svou režii Bídníků v roce 1987. My muzikál uvádíme v české premiéře v režii a překladu Petra Gazdíka.