VELKÁ RYBA (BIG FISH)

23.4.2023, 19:00

mystický muzikál

Edward Bloom je obyčejný muž, avšak neobyčejný otec. Svému synovi Willovi vždy vyprávěl o svém životě příběhy plné fantazie, krásy, lásky a dobrodružství, historky se hemžily čarodějnicemi, obry, mořskými pannami a hrdinskými činy, které překračovaly hranice uvěřitelnosti. Tak ze svých vyprávění vystavěl v očích svého syna mýtus nesmrtelného hrdiny. Dospělého Willa však už otcovy fantastické příběhy nebaví a trvá na racionálním, nikoli fantastickém popisu jeho života. Když se Edwardovo zdraví zhorší a Will se dozví, že se svou ženou Josephine budou mít vlastního syna, rozhodne se Will jednou provždy odhalit otcův „pravdivý“ životní příběh, aby se dozvěděl, kdo je jeho otec doopravdy…

Velká ryba je silný a kouzelný muzikál o příbězích, kterými určujeme svou identitu. O tom, jak je fantazie v lidském životě důležitá a že uvnitř okamžiků opravdové lásky můžeme žít navždy, o tom, že magii můžeme objevit i v nejobyčejnějších chvílích našich životů.

Broadwayský muzikál Velká ryba (Big Fish) vychází z románu Daniela Wallace Velká ryba: Román mytických rozměrů (Big Fish: A Novel of Mythic Proportions) z roku 1998 a z oceňovaného filmu Tima Burtona Velká ryba (Big Fish) z roku 2003. Autorem scénáře k muzikálu, který spatřil světlo broadwayských ramp v Neil Simon Theatre v roce 2013, je John August, jenž je také autorem filmového scénáře a je podepsán jako scenárista pod dalšími Burtonovými filmy, jako jsou například Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory, 2005), Mrtvá nevěsta (Corpse Bride, 2005) či Frankenweenie (2012). Poutavá hudba a vtipné písňové texty pocházejí z pera Andrewa Lippy, jenž stojí také za hudební složkou muzikálu The Addams Family.

Termíny