MARÍA DE BUENOS AIRES

23.5.2023, 18:00

Hudební skladatel a virtuosní bandeonista Ástor Piazzolla napsal operitu María de Buenos Aires na libreto uruguayského básníka Horacia Ferrera již v roce 1968. Od té doby byla uváděna ve světě jako scénické dílo a rovněž jako koncertní provedení s tanečními vstupy. Inscenace v sedmnácti obrazech je vlastně alegorií argentinského tanga a města Buenos Aires, kde se tento podmanivý a vášnivý tanec zrodil. Tanec chudiny z předměstí a přístavů, nevěstinců a zaplivaných pajzlů. Příběh vypráví osud dívky Maríi z chudého předměstí Buenos Aieres, která se narodila „s kletbou na jazyku v den, kdy byl Pánbůh opilý“. Miluje tango, ale nespoutaný život ji semele. Stane se prostitutkou a projde si veškerou špínou jihoamerického předměstí až k násilné smrti, po níž se dostane do pekla, aby se znovu zrodila. Alegorie města, které ji zrodilo, zahubilo i vzkřísilo.
Lenka Vagnerová vytvořila představení, ve kterém se nemísí jen různé žánry. Inscenace se pohybuje na pomezí činohry, opery a současného tance a nabízí koktejl dynamické režie, typického choreografického stylu Vagnerové, nabitého energií a expresí, španělského i českého básnivého, až surreálního textu, zpěvu a živé hudby. Herci i tanečníci suverénně překračují hranice svých žánrů a vytvářejí věrohodné postavy s výkony přirozeně přecházejícími z herectví k tanci, fyzickému divadlu a zpěvu. A nesmíme zapomenout ani na skvělý výkon hlavní představitelky Maríe – Kateřiny Marie Fialové. Ta, jakoby se pro tuto roli přímo narodila.
Taneční inscenace Lenky Vagnerové vyvolává svou výrazovou syrovostí protichůdné reakce, rozhodně ale po zhlédnutí představení neodejdete „s prázdnou“.

 

Inscenace vznikla za podpory Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva kultury.

 

Programové tipy na představení festivalu DSB

„V inscenaci María de Buenos Aires si na své přijdou příznivci tvorby první dámy české choreografie Lenky Vagnerové i podmanivého hudebního žánru, kterému skladatel Ástor Piazzolla věnoval svoji „tango operitu“. Skvělé výkony herců, zpěváků a tanečníků mažou a přestupují hranice jejich domovských žánrů a vtáhnou vás do drsného životního příběhu dívky z periferie Buenos Aires.“

Karel Littera, Balet NdB