Jan Spálený & ASPM

17.4.2019, 20:00

JAN SPÁLENÝ spolu s ASPM vydává nové studiové album po devíti letech. Pod názvem Nemůžu popadnout tvůj dech vyšlo na CD, vinylu i digitálních platformách. Páteř alba Nemůžu popadnout tvůj dech tvoří skladby, které představují vrchol koncertů ASPM, a které se v průběhu let proměňovaly a zrály – Asi v tom bude nějakej háček (Spálený), Mezi břehy (Spálený), 100 000 modrých sluncí (Spálený / Krůta) a Mé múze (Spálený / Velíšek). Vedle nich stojí mj. nádherný standard Black & Blue (překvapivě přeložený jako Černá a rudá) a písně vzniklé z přátelství mezi již nežijícím Pavlem Vrbou a Janem Spáleným – Blues pro barmanku „U Brázdů“ a Nechci tě!. Podruhé se na albu ASPM objevují texty havlíčkobrodského básníka, mecenáše a organizátora kulturního života Ladislava Vondráka (Nemůžu popadnout tvůj dech, spoluautorství českého textu Černá a rudá). Textem ke Kloboučníkovi přispěla Květa Jarolímková. Uzenej večer je hospodsko – trampský valčík s něžným textem Petra Kalandry. Aktuální písní je quasi ruský romans Jiřího Bulise na text Sergeje Jesenina v překladu Jana Zábrany Radost má vždycky jen hulvát. Valčík Vždycky, když se stmívá, ke kterému se Jan Spálený opakovaně vrací, je dílem Josefa Streichla.

Jan SPÁLENÝ
Hudební režisér, dramaturg, noční vypravěč rozhlasových pohádek – otec českého blues se narodil 4. 12. 1942 na Královských Vinohradech velmi mladým múzicky založeným rodičům jako prvorozený. V dětství mizerně a nemotivovaně vrzal na housle. Po prokymácení se pubertou objevil dixieland, první bránu do světa jazzu, potažmo improvizace. Hlavně ovšem potkal celý další život milované dechové hudební nástroje.
Po maturitě na jedenáctiletce pracoval jako kopáč u nádvorní party v továrně Rudý Letov. Pražskou konzervatoř studoval v létech 1964 až 1968. Hrál střídavě na trombón, tubu, barytonsaxofon, v šestapadesátém roce svého věku se začal učit hrát na kornet. V běhu let hrál dixieland, rock’n’roll, rhythm & blues, s bratrem Petrem měli kapely Hipp’s a Apollobeat, hostoval v popových kapelách a hudbě, které se převážně říká vážná. Od roku 1984 žije ASPM a pro ASPM.
Celý život skládá, píše texty, aranžuje, provokuje…

ASPM
Amatérské Sdružení Profesionálních Muzikantů v současné době hraje v sestavě:
Jan Spálený – piano, kornet, zpěv
Michal Gera – křídlovka, trubka, zpěv
Filip Spálený – tuba, basa
Filip Jeníček – bicí
Radek Krampl – vibrafon

Občasní hosté:
Radek Pobořil – akrodeon
Rosťa Fraš – saxofon