Martina Trchová & Prune

16.2.2018, 20:00

MARTINA TRCHOVÁ & PRUNE
Setkání dvou magických světů na jednom pódiu, jedinečné hudební propojení a večer nabitý silnými písněmi. To je koncert držitelky ceny Anděl (2016) Martiny Trchové a "star" brněnské alternativní scény Prune. A krom toho, že každá vystoupí zvlášť se svým projektem, vytvoří též ojedinělé společné aranže. Zkrátka je na co se těšit!

MARTINA TRCHOVÁ, to jsou osobité autorské písně, výrazný hlas a "smokey guitar" jak nazvalo najazzlý doprovod na elektrickou kytaru publikum na nedalekém Slovensku. Obvykle vystupuje se svou kapelou (kytara, kontrabas, bicí, saxofon), ale její sólo vystoupení bývá o to syrovější a neléhavější. Písně mapují hloubku lidské duše, ale křehké výpovědi střídají texty chrlené s hiphopovou kadencí a něžná dívka s kytarou se mění ve velmi razantní ženu zpívající o strachu a temných koutech lidské duše. Se svou kapelou vydala již dvě alba Takhle ve mně vyjou vlci (2010) a cenou Anděl ověnčený Holobyt (2016), jim předcházela ještě debutová deska Čerstvě natřeno (2005, vše Indies MG).

PRUNE patří mezi písničkářské objevy loňského roku, kdy vydala pod producentským dohledem Martina E. Kyšperského (Květy) debutovou desku Kruhy. Její písně střídají češtinu s angličtinou, je jim ale cizí folková upovídanost. Nebojí se v nich naopak repetitivnosti a svými tématy mají blíže k meditativnímu písničkářství. Písně se skvěle trefují do nepříliš obsazených míst mezi žánry – chvíli je to průzračně čistý folk, chvíli barově zamyšlený šanson, jazzové cítění se míchá se soulovými barvami hlasu. Chybí tu sebemenší snaha o to napodobit o generace starší vzory a hrát si na zkušenou, životem protřelou ženu, ale naopak z písní tryská mladistvý elán i vyhrazování si práva na naivitu.