Tosca

3.6.2017, 19:00

Giacomo Puccini (1858–1924): Tosca

Umění i lásce obětovala vše a nakonec zůstala jen prázdnota a smrt…

libreto: Luigi Illica, Giuseppe Giacosa 
autor: Giacomo Puccini 
hudební nastudování: Jakub Klecker 
dirigent: Jakub Klecker, Ondrej Olos 
režie: Jiří Heřman 
scéna: Pavel Svoboda 
kostýmy: Alexandra Grusková 
světelný design: Daniel Tesař 

Opera je uváděna v italském originále s českými a anglickými titulky

 

Je obětování z lásky vysvobozující? Vášnivý a jak jinak tragický příběh, typický pro velkou italskou romantickou operu, zpěvačky Toscy, malíře Cavaradossiho a policejního šéfa barona Scarpii již více než 100 let strhává publikum celého světa. 

Tosca – slavná zpěvačka, ale také žena a milenka, která během jediné noci ztratí vše. Maria Callas – jedna z nejslavnějších operních pěvkyň světa, ale také žena a milenka, která se odřekla všeho pro umění, aby se nakonec vzdala umění kvůli nikdy nenaplněné lásce. Dva osudy, které se prolnou v jednom okamžiku…

Tosca je dílo od počátku určené velkým umělkyním. Původní divadelní předloha La Tosca francouzského dramatika Victoriena Sardoua byla psána pro slavnou herečku Sarah Bernhardt. Floria Tosca se stala její nejúspěšnější rolí a následně inspirací pro italského skladatele Giacoma Pucciniho. Vznik opery nebyl snadný, tvůrci mnohokrát pochybovali, zda volba námětu s komplikovaným politickým pozadím z napoleonských válek byla šťastná, ale premiéra v římském Teatro Costanzi v lednu roku 1900 dala za pravdu dramatickému instinktu skladatele. Publikum, ač zpočátku šokováno realističností a brutalitou některých scén, tuto operu plnou nádherné a emotivní hudby rychle přijalo za svou.  Od své římské premiéry v roce 1900 tak tragický příběh trojice hlavních po­stav – zpěvačky Toscy, malíře Cavaradossiho a policejního šéfa barona Scarpiu – opakovaně strhává publikum celého světa. Vášnivá hudba dojímá a mrazí zároveň. Pucciniho opera obsahuje populární čísla, ja­kými jsou Cavarodossiho árie „E lucevan le stelle“ a árie Toscy „Vissi d’arte, vissi d’amore“. Tosca se rychle zařadila mezi nejhranější opery světa a stejně jako její divadelní předloha byla vždy spjata s velkými pěveckými jmény, ať už to byla Ema Destinová či Maria Jeritza. Za nejlepší interpretku této náročné role je však dodnes považována sopranistka Maria Callas.