Marie Rottrová se skupinou Neřež

8.10.2017, 19:00

Marie Rottrová se narodila se v Ostravě. První hudební podněty na ni působily již v rodinném prostředí - otec varhaník a sbormistr, matka operetní zpěvačka. Na klavír se učila hrát již od mládí. V roce 1960 se zúčastnila ostravské talentové soutěže a po finálovém koncertě, doprovázeného orchestrem G. Broma, skončila jako čtvrtá. Poté dostala pozvánku do Československé televize, kde vystoupila poprvé s interpretací písně J. Hammera a J. Hořce Rozmarné stvoření, se kterou zároveň i zvítězila. Od roku 1968 se datuje její přechod k soulovému způsobu zpěvu. Začala hostovat s FlamingemR. Kovalčíka (později Plameňáci, s nimiž nakonec spolupracovala dlouhodobě).

Nabídkám přesídlení do Prahy odolávala zpěvačka dlouho - až do roku 1985 zůstávala věrná rodné Ostravě (vystupovala zde také s instrumentální skupinou Františka Trnky, dále též s místními skupinami Oktet, Samuel a Majestic. Svou uměleckou pozici i přízeň posluchačů získávala velmi pozvolna, úspěšná však byla hned od počátků své kariéry. Navíc se objevilo i několik vynikajících textařů, kteří pro ni dokázali napsat kvalitní písňové texty. Její popularitu uspíšilo pravidelné vystupování v oblíbených televizních pořadech, v nichž po dlouhá léta reprezentovala ostravskou populární hudbu. Od roku 1981 byla Rottrová hostitelkou vlastního TV pořadu Divadélko pod věží, ve kterém hostovala řada známých osobností.

Za svou kariéru nazpívala více než šest stovek písní a vydala více než dvacet autorských alb. Mezi její nezapomenutelné hity patří např. To mám tak ráda; Řeka lásky; Zřejmě letos nikde nejsou kytky; Večerem zhýčkaná; Lásko; Markétka; Lásko voníš deštěmStřapatá nohatá; Řekni, kde ty kytky jsou; atd. Dobře otextované písničky a pečlivost při veřejných vystoupeních způsobily, že si Marie Rottrová vytvořila image příjemné a neustále optimisticky naladěné ženy.

Neřež

Česká folková skupina, jejímž jádrem jsou Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský. Tato dvojice spolu hraje a zpívá zhruba od roku 1979. Záhy se k nim přidala i Zuzana Navarová. V roce 1981 založili skupinu Nerez. V roce 1984 vydali první desku Tisíc dnů mezi námi a jejich věhlas prudce stoupal, ovšem po několika letech slávy původní Nerez zaniká. V roce 1997 zakládají Vřešťál a Sázavský Neřež - novou skupinu, která je odkazem na původní Nerez se Zuzanou Navarovou. Jejich první deska, s autentickým názvem Neřež, vyšla v roce 1998. Obsahuje písničky Zdeňka Vřešťála, stejně jako píseň ŽenyJaromíra Nohavici, který ji na desce taktéž zpívá (tato píseň o pět let později vyšla v jiné verzi na Nohavicově albu Babylon). 

Dnes je kapela čtyřčlenná. Kromě dvou hlavních představitelů je doplněná o Filipa Benešovského a Roberta Fischmanna.

Za dobu své hudební činnosti mají Vřešťál a Sázavský na svém kontě spolupráci s mnoha význačnými osobnostmi hudebního světa - kromě zmíněného Jaromíra Nohavicy, též s Karlem Plíhalem a Slávkem Janouškem, skupinami AG Flek, Hradišťan a mnoha dalšími. Skupina dále působí jako doprovodná kapela Marie Rottrové.

www.marierottrova.cz

nerez.me/cs/domu/