Kamelot

10.1.2018, 19:00

Legendární kapela Kamelot odehraje ve středu 10.1.2018 na scéně Mahenova divadla svůj výroční novoroční koncert. Tento hudební speciál odstartuje od 19 hodin a bude nejen nevšedním a sváteční zážitkem pro milovníky písní Romana Horkého, ale také setkáním srdcí, bijících na společné neobyčejné cestě.

Skupinu Kamelot není třeba dlouho představovat. Toto brněnské hudební uskupení vzniklo již v roce 1982. V jeho nynější podobě jsou sice členové kompletně obměněni, jedno jméno ovšem zůstává stále stejné - frontmana Romana Horkého. Horký spolu s Radkem „Bůčkem“ Michalem kapelu založili, krom toho je autorem všech textů kapely a skladatelem hudby. Počáteční tvorba zařadila Kamelot do škatulky Folk a country, kde je ostatně zařazen dodnes. V anketě časopisu Folk & Country byl Kamelot v letech 1993 až 1999 pokaždé zvolen Skupinou roku a šest jeho alb bylo oceněno jako Deska roku.

Ke známým písním kapely se, mimo jiné, řadí Zachraňte koně (získala ocenění Hit desetiletí ve Folk a country hudbě), dále Slib, Honolulu, Island, a mnohé další. Komerčně nejúspěšnějším se stalo rovněž Zachraňte koně - debutové album z roku 1990, které zaznamenalo více než 96 000 prodaných nosičů a získalo multiplatinovou desku.

Skupina Kamelot dávno překročila hranici žánru Folk a Country. Roman Horký neupřednostňuje žádný hudební styl. Dává svým písničkám takový kabát, jaký cítí, že jim patří. Sjednocuje je však jejich společný duch. Skupinu Kamelot je tak dnes velice těžké žánrově zařadit. Jak sám leader Roman Horký uvádí, jestliže už je potřeba někoho někam zařadit, sám by vytvořil zatím neexistující škatulku Pop - tramp. Mnohé z více než tří set skladeb Horkého připomínají deníkové záznamy nálad a pocitů písničkářovy duše. Je znám svými dlouhými instrumentálními sóly. Když procházíme jeho alba, jako bychom měli na dlani jeden lidský život. Celkově nahrál přes dvacet autorských alb. V jeho záznamech štěstí nebo smutku cítíme odraz toho, čím žijeme my sami. Roman Horký v mládí hrával i se skupinami Karabina, Wanailon, a jinými. Stal se též čestným občanem města Brna.

Současní členové Kamelotu:

Roman Horký (kytara), Viktor Porkristl (kytara), Vladimír Třebický (bicí a perkuse), Tomáš Koudelka (kontrabas, basová kytara).