Midi lidi

18.4.2018, 19:00

Elektropopová kapela Midi Lidi vznikla v roce 2006 na troskách seskupení Krásný Stěhovák Gerard & Sexuální nábytek ve složení Petr Marek (zpěv, elektronika, klávesy), Markéta Lisá (zpěv, elektronika, klávesy, saxofon), Prokop Holoubek (zpěv, bicí, klávesy, klarinet, kytara) a vizuální umělci Filip Cenek, Magdalena Hrubá, Jiří Havlíček a Jan Šrámek (aka VJ Kolouch), vytvářející koncertní videoprojekce, obaly alb a plakáty. V roce 2007 Midi Lidi vydali album “Čekání na robota” u brněnského labelu X production. Album bylo nominováno na cenu Anděl 2007. Díky úspěchu alba u české a slovenské kritiky i u posluchačů začala kapela často koncertovat. V roce 2009 začali Midi Lidi pracovat na novém albu a zároveň hudbě k filmu “Protektor” (r. Marek Najbrt).

Alba “Protektor” (soundtrack, Negativ) a “Hastrmans, Tatrmans & Bubáks” (Xproduction/ Malárie) vyšla jen měsíc po sobě na podzim roku 2009. Midi Lidi za soundtrack obdrželi filmovou cenu Český Lev, za desku “Hastrmans, Tatrmans & Bubáks” byli opět nominováni na cenu Anděl a vydali se na “Bubáks tour” čítající přes 70 koncertů. V roce 2010 vytvořili hudbu k divadelním představení “Krajina se zbraní” (Dejvické divadlo) a “Ubu se baví” (Divadlo na Zábradlí), k filmům “Český mír” (r. Klusák/Remunda – Cena české filmové kritiky za hudbu) a “HeartBeat 3D” (r. Jan Němec) a zahráli si ve filmu “Marijine” v režii Aleše a Željky Sukových.

Po vydání třetího alba “Operace “Kindigo!”” v roce 2011 se skupina rozrostla o Tomáše Kelara (bicí, zpěv, elektronika, klávesy – ex-Mountaineers, autor hudby pro kapelu Čoko Voko) a dva vizuální umělce: Roman Přikryl (Fiordmoss) a Tereza Rullerová aka VJ Texa (The Rodina). Markéta Lisá si dala koncertní přestávku. Již nějakou dobu je členem cestovní rodiny zvukař Zbyněk Válka. V roce 2012 vytvořili Midi Lidi soundtrack k filmu “Polski film” (r. Marek Najbrt), nominovaný na Českého Lva i Cenu české filmové kritiky. Hudba k francouzsko-českému animovanému filmu “Tram” (r. Michaela Pavlátová), postavená na hlavním hudebním motivu “Protektora”, získala několik francouzských filmových cen. Mezi roky 2013 a 2014 složili Midi Lidi hudbu k filmu “Pirátské sítě” (r. David Čálek) a spolu s kapelou WWW a Pavlem Fajtem k filmu “Televise bude!” (r. Jan Bušta). Průběžně také hudebně dotváří oblíbený internetový satirický seriál “Kancelář Blaník”.V roce 2016 Midi Lidi vydali čtvrté album “Give Masterpiece a Chance!” a vyrazili na “Roh hojnosti doplníme!” tour, kde sestavu doplnila jednak VJka DVDJ NNS, známá jako promotérka kultovní pražské noci KSK a zároveň i zakládající členka Markéta Lisá, která se ke koncertování vrátila po pěti letech.Midi Lidi také s oblibou remixují, nejznámějším je remix písně “El Fusilado” skupiny Chumbawamba, která na oplátku zařadila svou verzi písně “Je toho hodně co říct” na své EP “In Memoriam: Margaret Thatcher”. Oblíbeným sportem kapely jsou také coververze: k nejoblíbenější se řadí předělávka semaforské písně “Co jsem měl dnes k obědu” s vlastním novým textem o neúspěšném promotérovi nebo komplexní imitace stylu a poetiky Mňágy a Žďorp v písni “Pete Best”.

Midi Lidi jsou známí tím, že rádi a často koncertují, odehráli mnoho koncertů v ČR a na Slovensku, ale i v Polsku, Rusku, Anglii, Německu, Španělsku či Chorvatsku. Většinou s ostudou. V Čechách a na Slovensku už patří ke stálicím velkých festivalů. Zároveň vystupují i jako DJ’s – Prokop s Tomášem jako TOMINO A MYSLIVEC, Petr s Johanou Švarcovou (KAZETY) jako DISJOCKEJOVÉ. Členové kapely jsou svojí další činností široce rozkročeni mezi nejrůznější umělecké obory a na české scéně jsou jednotlivě známí i jako filmoví tvůrci, herci, divadelníci, promotéři, vizuální umělci či grafici. Za zmínku stojí filmová tvorba Petra Marka (LÁSKA SHORA, NEBÝT DNEŠNÍ, NIC PROTI NIČEMU), účast v divadelních projektech LÁHOR/SOUNDSYSTEM, RADIO IVO, SOUROZENCI BRUCKNEROVI, DEKADENTNÍ DIVADLO BERUŠKA (většinou i s Johanou Švarcovou) a vedlejší i minulé hudební projekty MONIKINO KINO, MUZIKANT KRÁLÍČEK, 2SINGLES, UNARCLUB, KAKADUO