Cross Border Blues (USA/Francie)

5.4.2019, 19:00

Světový BLUES na prknech Janáčkova divadla! Harrison Kennedy, Jean-Jacques Milteau a Vincent Segal zde odehrají zcela jedinečný koncert v pátek 5.4.2019. Začínáme od 19 hodin! 

CROSS BORDER BLUES je mezinárodně složené hudební uskupení. Umělci tvoří jakýsi pomyslný trojúhelník, který je výsledkem plodného setkání tří generací, tří různých zvuků. Banjo, kytara, harmonika, violoncello, i další speciální nástroje, budou znít celým večerem. Podstatným "nástrojem" Harrisona Kennedyho je ovšem i jeho samotný hlas, tvořící doslova klenot celé kapely. 

Trio do sebe neuvěřitelně zapadá. Přes své úspěchy se chce při pohledu na ně říci, že se jedná o opravdu "milé chlapíky" - skromní, přirození, k hudbě přistupující velmi citlivě, jemně, předávající obrovské množství energie a klidu zároveň. V písních vzdávají poctu svým kořenům, aniž by se ovšem oddávali nostalgii. Jsou jako malíři, skládající své obrazy, svobodně, po svém - tak, jak to cítí, popírající všechny styly, žánry a tradice. Nadčasoví a inspirativní.

Harrison Kennedy

Celosvětově uznávaná osobnost, jeden z předních bluesových zpěváků a skladatelů 21. století. V roce 2015 přijal cenu Blues Prize od Académie Charlese Crosa. V roce 2016 se stal hrdým držitelem Juno Award (kanadská obdoba Grammy). Harrison cestoval po celém světě. Na jevišti vystupoval s umělci jako Stevie Wonder, George Harrison, Tom Jones, aj., mnohokrát také vystupoval ve slavném Harlem's Apollo Theatre v New Yorku .

Dodnes je dominantním rysem umělce tzv. eklektismus, díky němuž spojuje skupina při své tvorbě tradici s inovacemi.

Jean-Jacques Milteau

Francouzský harmonikář je uznávaným odborníkem na blues. Je dvojnásobným vítězem Victoires de la Musique (francouzská obdoba Grammy). Ve studiu i na jevišti pracoval s umělci jako B.B. King, Little Milton, Mighty Mo Rodgers a Sam McClain, také s "rock-chick" Michelle Shocked a R'n'B divou N'Dambi.

Vincent Segal

Vítěz impozantního počtu Victoires de la Musique (francouzská obdoba Grammy). Svou hrou na violoncello doplnil velké množství projektů v široké škále hudebních stylů: jazz (Ibrahim Maalouf, Julien Lourau), funk (Chuck Brown), rap (Oxmo Puccino), rock (Sting, Elvis Costello, Bashung), pop (Carla Bruni, Thomas Fersen), jakož i africkou “chamber music” s Ballakém Sissoko.