Beethoven

13.11.2021, 19:00

Ke 250. výročí narození hudebního génia Ludwiga van Beethovena připravil Balet NdB ve spolupráci s Janáčkovou operou společný premiérový baletní projekt s názvem Beethoven. Důvodem uvedení původního díla není pouze inspirace velkým výročím, ale především umělecká přitažlivost velké a mimořádné Beethovenovy osobnosti, jeho nelehkého života i geniálního díla. Beethoven prakticky již od mládí zažíval těžké zkoušky osudu. Byl drcen despotickým otcem a následnými zdravotními potížemi ústícími v naprostou hluchotu. Pro jiného skladatele hudby zdánlivý konec, ne tak pro Beethovena. Jeho tvorba, jejíž zrod si přes totální zdravotní handicap umíme jen stěží představit, má nesmírnou hloubku a ideovou hodnotu. Použitá hudba baletu vychází z jeho symfonií, kde osobité místo zaujímá 9. symfonie se Schillerovou Ódou na radost. K ideálům této básně nejsme totiž o nic blíže než v době zrodu této symfonie symfonií. Beethoven byl génius volající po svobodě a lidskosti a i po 250 letech je jeho hlas, uzamknutý v jeho nesmrtelném a nepřekonatelném díle, stále aktuální.

Choreograf Mário Radačovský se netají obdivem k Beethovenovu hudebnímu géniu. K tvorbě na beethovenovské téma se vrací již podruhé. Poprvé vytvořil stejnojmenný balet v roce 2015 pro baletní soubor v americkém Grand Rapids. Tato inscenace byla ale zcela odlišná od titulu, který nyní uvádíme v NdB. V novém libretu, výtvarné podobě a především choreografii vzniklo v Baletu NdB dílo nové, které svým rozsahem a závažností bude důstojným vkladem Národního divadla Brno k celosvětovým oslavám 250letého výročí Beethovenova narození. V nové inscenaci se představí jak sólisté a sbor Baletu NdB, tak i sólisté a sbor Janáčkovy operyorchestr Janáčkovy opery a klavírní virtuos Jiří Hrubý. Hudební dramaturgie vznikala ve spolupráci choreografa a dirigenta představení Jakuba Kleckera. V baletu zazní Beethovenova symfonická tvorba v podobě 5., 6., 7. a 9. symfonie, ale i komorní tvorba zastoupená klavírními sonátami.

Stejně jako Beethoven boural zažité přístupy, rozhodl se i Mário Radačovský pro nezvyklé výtvarné řešení. To se týká především netradičního uspořádání jeviště, kde budou přítomna všechna tři umělecká tělesa a kde balet bude nezvykle blíže divákům tančit na proscéniu a přední části jeviště. Bližší kontakt s umělci tak slibuje intenzivnější zážitek. Autorem výtvarné koncepce scénografie je ve spolupráci s choreografem uznávaný brněnský výtvarník Jaroslav Milfajt. Kostýmy navrhla Ľudmila Várossová, která stejně jako scénograf spolupracuje s Baletem NdB již poněkolikáté. Původní balet Beethoven je inspirován životem a tvorbou hudebního génia a má ambice oslovit kromě baletního publika také milovníky opery i Beethovenových orchestrálních a komorních hudebních děl.

V pěveckých sólech se postupně představí operní pěvkyně Jana Šrejma KačírkováDaniela Straková-ŠedrlováVeronika Hajnová FialováJana Hrochová a pěvci Aleš Briscein j. h.Richard SamekDavid Nykl a Jiří Sulženko.

 

Původní premiéra (nový termín): 13. listopadu 2021 v Janáčkově divadle