Příhody lišky Bystroušky

23.2.2023, 19:00

Leoš Janáček (1854-1928): Příhody lišky Bystroušky

Velkolepá opera oslavující přírodu a věčný koloběh života.

libreto: Leoš Janáček 
autor: Leoš Janáček 
dirigent: Jakub Klecker 
režie: James Conway 
scéna: Neil Irish 
kostýmy: Neil Irish 

Sbor a orchestr Janáčkovy opery NDB
Dětský sbor Brno, sbormistr Valerie Maťášová
Kantiléna, sbor dětí a mládeže při Filharmonii Brno, sbormistr Jakub Klecker

Premiéra 6. listopadu 2008 v Janáčkově divadle

Příhody lišky Bystroušky patří k Janáčkovým nejlyričtějším a nejmelodičtějším operám. Jiskří humorem, laskavým a trošku rozmarně pichlavým zároveň a zaujmou zvláštním pojetím prolínání světa lidí a zvířat, zemitostí, laskavou životní filozofií až mystičností.

Příhody lišky Bystroušky měly světovou premiéru v brněnském divadle 6. listopadu 1924. Hudebního nastudování se ujal velký propagátor Janáčkova díla, tehdejší šéf opery dirigent František Neumann. Režie byla svěřena mladému režisérovi Otakaru Zítkovi a výtvarníkem se stal malíř Eduard Milén.

Novou inscenaci Příhod lišky Bystroušky připravil soubor Janáčkovy opery v hudebním nastudování uměleckého šéfa opery a mezinárodně uznávaného dirigenta Tomáše Hanuse a v režii anglického režiséra a intendanta English Touring Opera Jamese Conwaye.  Součástí inscenačního týmu je i anglický výtvarník a scénograf Neil Irish. Inscenace tak představuje zajímavé skloubení české interpretační tradice a neotřelého pohledu anglických inscenátorů na Janáčkovou operní dílo.