Ondřej Havelka a jeho Melody Makers

23.3.2023, 19:00

ONDŘEJ HAVELKA a jeho MELODY MAKERS objevují POKLAD NA STŘÍBRNÉM PLÁTNĚ

Od okamžiku, kdy se zrodil zvukový film, nadšené publikum dychtilo nejen po mluveném slovu, ale hlavně po hudbě a zpěvu. Především hudební komedie a první filmové muzikály byly ve velké oblibě. Vlastně v žádném filmu nesměla chybět aspoň jedna písnička. Proto jsme se rozhodli náš nový koncertní program sestavit z nejhezčích písňových pokladů, které zazněly na filmovém plátně ve třicátých a čtyřicátých letech. Náš společný zážitek bude jistě umocněn tím, že si jistě v mnoha případech budeme při jejich poslechu vybavovat konkrétní scény, v nichž je většinou prudce zamilovaní hrdinové pěli. A tak zazní nejen sladké i žhavé kusy americké provenience, ale i mnohé nesmrtelné písně z nestárnoucích komedií s Oldřichem Novým, Hugem Hassem, Adinou Mandlovou a dalšími hvězdami českého filmu.

Prkna Mahenova divadla svižně rozpohybuje 23. března 2023.

Zobrazit méně

Ondřej Havelka

Všestranně talentovaný entertainer, který se už od studentských let věnuje interpretaci jazzové a populární hudby 20. a 30. let jako zpěvák, tanečník a stepař. Natočil 6 alb s Original Prague Syncopated Orchestra.

V roce 1995 vytvořil jako scénárista, interpret i režisér sérii tří klipů. Jeden z těchto klipů získal ocenění na Czech Grammy 1995 jako “Klip roku”. Jiný – „Jingle Bells“ – byl zakoupen a vysílán na MTV-Latin. V témže roce pak založil i vlastní swingový big-band Melody Makers, se kterým v současné době vystupuje.

Členy kapely jsou:

Juraj Bartoš (trubka, kapelník); Michal Krása (trubka); Jiří Patócs (trubka); Michal Plecitý (trombon); Petr Tichý (kytara); Jiří Pípa Novák (jazz-band); Miroslav Lacko (piano); Petr Vlášek (kontrabas); Pavel Jordánek (altsaxofon, klarinet); Martin Tříska (altsaxofon, klarinet); Jan Tříska (tenorsaxofon, klarinet); Bedřich Šmarda (tenorsaxofon, barytonsaxofon, bassaxofon, klarinet); Martin Zbrožek (housle); Jiří Sládek (housle).

Při koncertech Ondřeje Havelku doprovází rovněž jeho děti – Vojta a Rozálie Havelkovi.

Společně se zabývají autentickou interpretací (mezi posluchači stále čím dál více populárnější) hudby období raného a vrcholného swingu od počátku let 30. až k raným letům 40. Vitální jazzový výraz interpretů, smysl pro humor, i autentický zvuk, který známe z dobových nahrávek či filmů – vždy se tak naskýtá opravdu mnohé, nač se při jejich vystoupeních těšit.

www.melodymakers.cz