Richard Strauss I Salome

17.9.2023, 19:00

Dívka tančí. Jeden za druhým, ve smyslném pohybu, padá k zemi jejích sedm závojů. Tančí, aby potěšila krále Heroda, a chce za to jen jediné. Hlavu muže, kterého miluje. Když nechce opětovat její lásku, Salome touží alespoň po polibku jeho mrtvých úst…     

Expresivní, krátká a šokující, tak by se dala stručně popsat Straussova opera Salome podle hry Oscara Wilda. Příběh inspirovaný Biblí o půvabné Salome, dceři krále Heroda, a její obsesivní lásce k prorokovi Jochanaanovi skutečně vyvolal při premiéře pořádný skandál.

Zároveň se dílo plné silné, dramatické hudby a bohatých orchestrálních barev stalo celosvětovou senzací a je jí právem dodnes. Chvíle, kdy Salome přináší Jochanaanovu hlavu na stříbrném tácu a líbá ji, stále náleží na špici desítky TOP operních hororů. A extrémně náročná role Salome patří ke snům a prubířským kamenům sopranistek. Salome se v brněnském divadle dočká své teprve čtvrté inscenace a jejím tvůrcem nebude nikdo menší než jeden z nejlepších českých režisérů David Radok. Po skvělé inscenaci Brittenova Petera Grimese v sezoně 2021/22 se tak vrací spolu se svým týmem šéfdirigentem Marko Ivanovićem, kostýmní výtvarnicí Zuzanou Ježkovou a nově Draganem Stojčevskim jako scénografem k již páté režii pro náš operní soubor. Stejně jako při světové premiéře i tentokrát to bude senzace!