EUROPEAN DANCE COMPETITION BRNO 2023

28.6.2023, 18:00

Historicky první česká mezinárodní taneční soutěž je určena pro studenty tanečních konzervatoří a profesionálních baletních škol z celé Evropy ve věku od 12 let do ukončení studia. Cílem soutěže je stát se platformou pro objevování, podporu a propagaci uměleckého potenciálu každého účastníka daleko nad rámec soutěže samotné. Evropská taneční soutěž Brno 2023 se bude konat 27.–29. června 2023 v Janáčkově divadle.

Nový ambiciózní projekt European Dance Competition Brno 2023 se vztahuje k bohaté historii spolupořadatelství Baletu NdB na českých, československých i historicky prvních mezinárodních baletních soutěžích na půdě Národního divadla Brno. Balet NdB se rozhodl změnit tradiční model baletní soutěže a rozhodl se uspořádat mezinárodní soutěž ve spolupráci s kreativní produkční společností Art 4People a brněnskou baletní školou Filiánek.

Zaměření soutěže je širší a umožňuje rozšíření soutěžního spektra o čistě současné podoby tance bez povinnosti prokazování mimořádných dovedností v klasické taneční technice. Tento přístup je zásadní změnou umožňující účast v soutěži i mladým tanečníkům zaměřeným převážně na současný tanec. Mezinárodní porota bude hodnotit mladé tanečníky ve třech soutěžních kategoriích ve třech soutěžních dnech, kdy druhé a třetí kolo budou přístupné pro veřejnost. Stejně jako náš projekt Balet NdB 2, je i mezinárodní taneční soutěž zaměřená na budoucnost uměleckého tanečního oboru a cíleně na mladé tanečníky. Není tedy překvapením, že hlavní cenou soutěže je angažmá v Baletu NdB 2. Přijďte podpořit mladé talenty i vy a staňte se jejich prvním nadšeným publikem.