Art's Birthday 2018 Brno / J. B. Kladivo (SK)

17.1.2018, 19:30

4AM/PRAHA se 17. ledna 2018 opět připojí do mezinárodní sítě organizátorů a oslaví miliónté padesáté páté narozeniny umění *** jedním z umělců, který na této dada oslavě zahraje, bude výjimečný slovenský hudebník Ján Boleslav Kladivo, kterého doprovodí Kamil Grebeň. *** Další část programu zveřejníme již brzy.

******************************************* 

Ján Boleslav Kladivo je součástí hudební scény již 25 let, jeho debutové album Nahá (Gregor Agency, 1995) je ale díky skladbám jako Mariena, nebo Rozeta, živé i dnes. 

Písně, které vás údajně "prinútia prestať tancovať", se dostaly i na album Rozhladňa (Slnko Records, 2008), které ocenili kritici v roce 2009 cenou Radio_Head Awards. Rok poté byl oceněn i singl Mariena v nové verzi kapely Noisecut. 

Kladivo je autorem třinácti elektroakustických alb, v letech 2005 - 2016 autorsky spolupracoval s dalšími představiteli současné slovenské elektroniky - jako např. s Danem Matějem a Martinem Burlasem ve formaci Over4tea, nebo s Petrem Zagarem a Julem Fujakem (Klesajúce klenby, 2016) 

V dubnu 2017 vydal svoje v pořadí šesté písňové album Matterhorn (Vlna Records) a na jaro 2018 chystá album Magnetische Welle, které vzniklo ve spolupráci s Alžbetou Malovcovou a Michaelou Zanolettiovou. 

Na baskytaře a barytónové baskytaře ho na koncertu bude doprovázet Kamil Grebeň. 

http://www.kladivo.com/
https://janboleslavkladivo.bandcamp.com/

*****************************************************

ART’S BIRTHDAY, tedy celosvětovou oslavu narozenin umění, odstartoval 17. ledna 1963 jeden ze členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, který prohlásil, že umění se zrodilo před 1 000 000 let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa “narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců – The Eternal Network.